– Det kan börja som en superbra poplåt, övergå i något arabiskt och sedan plötsligt landa i värsta operasvängen, säger Emma-Karin Maurin, flöjtist i Eskilstuna symfoniorkester.

Tillsammans med tre körer och solisterna Magnus Bäcklund och Josefin Henebäck kör symfoniorkestern igång höstprogrammet med ”Queen in concert” under ledning av Staffan Sjösvärd, dirigent och den som skrivit arrangemanget till Queenkonserten.

Det är 30 år sedan gruppens karismatiske sångare Freddie Mercury gick ur tiden, men Queen är aktuellare än någonsin. En riktig revival har svept över musikvärlden sedan filmen ”Bohemian Rhapsody” kom förra året.

Artikelbild

Magnus Bäcklund.

Gruppen som bildades i London 1970 gjorde sig känd för sitt grepp att vildsint blanda olika stilar och att lägga ned mycket tid på komplicerade studioinspelningar. Trots detta gjorde de en rad bejublade live-framträdanden och nyckeln till att det blev fart på scenen stod att finna just hos frontmannen Freddie Mercury.

När konserten ges på Lokomotivet frontar Magnus Bäcklund, rutinerad sångare och tillika deltidspilot, som började karriären med en vinst i dokusåpan Fame factory och sedan vunnit Melodifestivalen tillsammans med duon Fame och låten ”Give me your love”. Han får sällskap av speciella gästartisten Josefin Henebäck, utbildad vid Balettakademins musikalutbildning i Göteborg. Josefin Henebäck är uppväxt i Eskilstuna och har ett förflutet i Gamla stadens musikklasser - som också finns på plats och backar upp. För i ensemblen ingår inte mindre än tre körer, två från Eskilstuna och en från Karlskoga: Gamla stadens musikklasser, Ars Musica och Öjebokören.

Emma-Karin Maurin utlovar bra drag i Lokomotivet på lördag. Och ännu maffigare blir det under konferensen Folk och Kultur i februari. Då är hela ensemblen, påplussad med flera andra körer från hela Sverige, inbokade för att ge ”Queen in concert” på Stiga Sports Arena.

I vår blir det Queen även i Katrineholm. Då har Staffan Sjösvärd anlitats som dirigent av Katrinholms symfoniorkester som ger ”Queen in concert” den 25 april i Tallåsskolans aula.