Litteratur

Sofia Rönnow Pessah

Männen i mitt liv

Wahlström & Widstrand
 

Männen i Sonias liv är många och med dem som röd tråd skriver debutanten Sofia Rönnow Pessah fram Sonias biografi från barndomen via ungdomen fram till vuxenlivet och Tinders tidevarv.

Det handlar inte om jakten på den stora kärleken utan om villkorslöst sex. Sonia måste gång på gång ligga för att få bekräftelse på att hon inte tillhör de oknullbaras skara.

 

Mest rör det sig om fåtalet bra och flertalet dåliga engångsligg. Ett par längre romanser och förhållanden ryms förvisso på Sonias lista. Men de avhandlas lika rumphugget och blaserat som engångsliggen.

Männen i Sonias liv reduceras till blodfyllda kön och anonyma nummer. Här finns en distans till sex och människor som har mer gemensamt med statistik än litteratur.

Så mycket mer finns inte att säga; det finns ingen berättelse. "Männen i mitt liv" är en platt uppräkning av männen som Sonia ligger med – utspädd med lite depression, självhat och kroppskomplex.

Med lite god vilja kan man dock ana ett större smärtdjup än vad som står skrivet på raderna.

 

Män är från Mars och kvinnor från Venus, män vill ha sex och kvinnor kärlek, män är subjekt och kvinnor objekt, män raggar och kvinnor ratar – klyschorna om förhållandet mellan könen är många.

Sofia Rönnow Pessah vänder på steken; för Sonia är männen sexobjekt. Men ska den inte helt oprövade twisten bära en hel roman krävs ett mer fängslande subjekt än Sonia – och en bättre författare än Sofia Rönnow Pessah.