Kriminaliseringen har inte minskat missbruket

Eskilstuna 13 augusti 2020 05:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till "Så utvecklar vi en human narkotikapolitik"

Peter Moilanen hos lobbynätverket NPC nämner inte att den omfattande norska rapport han hänvisar till stämplar svensk narkotikapolitik som misslyckad. Han kan heller inte beskriva en narkotikapolitisk modell där risken för konsumtionsökning skulle vara obefintlig.

Han bortser dessutom från den nyligen publicerade rapport från Finlands statliga forskningsinstitut för hälsa och välfärd. Här slår forskarna fast att chanserna till förbättrad folkhälsa och minskat antal överdoser blir större med en mer liberal lagstiftning. De såg heller inte att avkriminalisering på lång sikt skulle leda till ökad drogkonsumtion.

Det går att bemärka enskilda studier för att ha metodiska svagheter. Men studier som undersökt effekten av en avkriminalisering utgick från olika metoder samtidigt som de nådde samma resultat. Forskningen som helhet visar inget klart samband mellan straff och minskat antal konsumenter. Det framkommer heller inte att en avkriminalisering skulle leda till ökat antal konsumenter.

Det bör även nämnas att Norska Folkhälsoinstitutet inte var eniga i responsen att en avkriminalisering kan leda till konsumtionsökning. Men den samlade kunskapen ger ingen grund till övertygelsen att det skulle ske.

Det existerar heller inget motsatsförhållande mellan en avkriminalisering och utökade resurser till beroendevården. Kanske borde vi istället tala om effekterna från nuvarande narkotikapolitik. Sedan kriminaliseringen 1988 har antalet konsumenter samt narkotikarelaterad dödlighet ökat drastiskt.

Johan Svensson, Styrelseledamot Föreningen Tryggare Ruspolitik

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Vilstabacken redo för en ny säsong

Speedway

Lindbäck tackar ja till Smederna – startfältet klart till inbjudningstävlingen

Eskilstuna

Kopplerihärvan: 30–40 kvinnor arbetade på "sexsalongen"

Handboll

Guif lånar ut mittsexa tills vidare

Signerat

Donald Trump chockar inte längre

Visa fler