I över 20 år har föreningen arrangerat sina populära danskvällar på olika skolor. En gång i månaden samlas upp till 100 äldre medborgare för att njuta av en gemensam picknick och dansa till livemusik. Men inte längre. 

Sedan årsskiftet har inte Eskils Gille tillstånd att hålla sina tillställningar på kommunens skolor.

– Vi har varit i olika skollokaler så länge jag kan minnas, säger Hans Lindberg som har varit med i föreningen i över 20 år och fortsätter:

Artikelbild

| "Vi har varit i olika skollokaler så länge jag kan minnas, säger Hans Lindberg, ordförande på Eskils Gille. Han har varit med i föreningen i över 20 år.

– Det är svårt att hitta en bra lokal. Vi blir uppemot 100 personer och då duger inte vilket rum som helst.

Enligt Hans Lindberg blir de nekade för att kommunen inte tycker att det är lämpligt med danstillställningar på skolor längre, bland annat för att det dricks alkohol under Eskils Gilles arrangemang. Men Hans Lindberg påpekar att det bara rör sig om lite vin till picknicken.

– För oss handlar det inte om alkoholen utan om dansen. Det är väldigt städat, vi är ju inga ungdomar direkt, säger Hans Lindberg och fortsätter:

– Vi har aldrig haft några problem. Aldrig under alla år har det varit nånting.

Peter Fröjdfeldt, uthyrningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, framhäver att det är nya hygienkrav som sätter stopp för danskvällarna.

– Beslutet är att man inte ska vara i skolmatsalar längre, säger Peter Fröjdfeldt. 

Enligt honom gäller det alla, inte bara dansföreningar, och oavsett om en förening vill ha med sig dryck och mat.

Peter Fröjdfeldt påpekar även att förvaltningen har försökt hitta alternativa lösningar för Eskils Gille.

– Vi har erbjudit dem ett antal andra lokaler, men de har tackat nej till dem. Jag vet inte varför de ska vara just i en skolmatsal, de skulle till exempel kunna hyra en gymnastiksal, säger Peter Fröjdfeldt.

Hans Lindberg på Eskils Gille är inte alls nöjd med kommunens förslag.

– Det är skamligt att säga att det skulle vara alternativ. De är för små. Bio Contrast, som de till exempel erbjöd, är inte anpassat för att ha dans, säger Hans Lindberg.

– Jag tycker att de ljuger när de säger att de har erbjudit oss vettiga alternativ. Det har de absolut inte gjort.

Peter Fröjdfeldt nämnde bland annat gymnastiksalar, hur ser ni på det?

– Vi har inte fått något förslag på gymnastiksal. Helst vill vi ju ha möjlighet att koka kaffe, men en gymnastiksal skulle absolut kunna funka, säger Hans Lindberg.