Småstaden jobbar bara med andra norrlänningar

Nystartade r'n'b-duon Småstaden släpper singeln "Varje liten del" i samarbete med Jokkmokks stolthet Kitok. Med tydlig Norrlandsprofil har det bestämt sig för att bara samarbeta med artister från samma landsända.

Det blir en liten markering att nu representerar vi Norrland, säger sångaren Anders Nilsson.

14 december 2019 09:15

Duon består av Klas Granström och Anders Nilsson. De bor båda i Stockholm och har gjort musik på varsitt håll. För ett år sedan bestämde de sig för att börja samarbeta och det utmynnande i projektet Småstaden, r'n'b-musik med svenska texter.

Både jag och Klas kommer från mindre orter, jag från Östersund och han från Luleå. Det kändes som att vi inte kunde relatera riktigt till gangsterrap eller den typen av stilen inom hiphopen. Vi känner oss mest bekväma med att skriva om Norrland, hur det är att komma därifrån eller att bo där.

Flera gäster

Första singeln "Varje liten del" gästas förutom av Kitok även av Luleåmusikern Petter Granberg, som producerat artister som Jenny Wilson och spelat med band som Amason. Kitok albumdebuterade med "Paradise Jokkmokk" 2015 och är känd för sina texter om hembygden.

Egentligen är ju det geografiska avståndet mellan mig, Klas och Kitok väldigt stort. Jag har inte ens varit i Kiruna, men det blir ett statement att vi står upp för den typen av livsstil. Jag tycker Kitok säger det bra i sin rap på singeln: "Jag ser en stuga på landet, tre framtida barn, en ring på ditt finger, vi har gjort våra val", säger Anders Nilsson.

"Norrland är hemma"

TT: Men ni bor inte själva i Norrland?

Jag är lite mittemellan just nu, jag har svårt att bestämma mig om jag ska bo i Östersund eller Stockholm. Det här är vårt sätt att ge tillbaka och visa att vi står med en fot kvar i den norrländska myllan även om vi har bott i Stockholm och på andra ställen i olika omgångar. Man känner väl någonstans ändå att det är Norrland som är hemma.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann Edliden/TT