Sprakande generationskrock på Eskilstuna teater

Starka karaktärer och stora känslor - sorg, kärlek, rädsla och ren och skär dansglädje - allt ryms i musikalen "Footloose" som har premiär på Eskilstuna teater med Scenknuten på lördag.

6 september 2017 11:49

Replikerna sitter och det gör dansstegen också. Sångerna kanske behöver nötas lite, lite och klädbyten och entréerna på scenen synkas.

I måndags flyttade Scenknutens stora ensemble in på Eskilstuna Teater för att gå in i den sista, intensiva repetitionsfasen innan premiären äger rum på lördag den 21 oktober.

Vi träffar producenten Jannicke Lewin Serneberg och regissören Pelle Wistén precis innan kvällens aktiviteter tar fart. Totalt medverkar 32 personer i musikalen, 25 aktörer och sju musiker. En och en troppar de in på teatern efter skolor och jobb för att förvandlas till någon av karaktärerna i "Footloose".

Publiken kommer att gå ut ur lokalen med många frågor.

Musikalen handlar om den unga killen Ren (spelas av Fredrik Hedenström) från Chicago. Tillsammans med sin ensamstående mamma (Jannicke Lewin Serneberg) är han nyinflyttad i en liten håla i Iowa. Där regerar pastor Moore (Stefan Lalander) som predikar mot alla former av dans och nöjen för stadens ungdomar. Ren, som älskar att dansa drar i gång en aktion för att det ska bli en skolbal, och blir dessutom förälskad i pastorns dotter Ariel (Esmeralda Lövstaf).

Pelle Wistèn är lyrisk över materialet och de medverkande aktörerna.

‒Alla rollfigurer har egna karaktärer med en riktig ryggsäck, publiken kommer att gå ut ur lokalen med många frågor. Alla besvaras inte, säger han.

Wistén tycker att "Footloose", trots sina drygt 30 år på nacken är aktuell. Teman som makt, utanförskap, gängmentalitet och ungas revolt mot vuxenvärldens moral har bäring även på vårt samhälle, säger han.

När det gäller de medverkande så har de ställts inför höga krav.

‒Det handlar om att ta språnget, att våga, "Footloose" är utmanande för ensemblen, säger Pelle Wistén.

Även för producenten Jannicke Lewin Serneberg är "Footloose" en utmaning. Förutom att hitta 25 personer som kan dansa, sjunga och agera och är beredda att offra all fritid i flera månader, har uppsättningen krävt stora insatser av snickerigrupp, sömnadsgrupp, koreografen Sofia Blomquist och kapellmästare Jonas Ison Lind.

‒Vi har fått in så mycket bra folk i föreningen! Det är jättekul för oss, säger Jannicke Lewin Serneberg, som är övertygad om att "Footloose" blir en publiksuccé.

Footloose

Film från 1984 med Kevin Bacon, Lori Singer, Sarah Jessica Parker och John Lithgow i hubvudrollerna.

1998 blev "Footloose" scenmusikal och sattes upp på Broadway.

2017 spelas den av Scenknuten i Eskilstuna. Regissör är Pelle Wistén, koreograf Sofia Blomquist och kapellmästare Jonas Ison Lind.

Premiären äger rum den 21 oktober på Eskilstuna teater.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa