Stjärnans hyllning till Eskilstunas dansakedemi

Eskilstuna Dansakademi firar fyrtio år med nya och gamla elever. En av de många professionella artister som börjat där är 21-åriga Alicia Agnesson, känd bland annat från serien Vikings, och för henne var det självklart att möta upp när skolan firade fyrtio.

10 maj 2019 23:42

Det som först hette Charlie Rivel Jr: s dansskola, senare The Point och nu Eskilstuna Dansakademi har idag 270 elever i alla åldrar. De flesta dansstilar lärs ut. Stora ambitiösa avslutningsföreställningar har alltid hört till. Många Eskilstunabarn och föräldrar har campat hela helger på teatern, laddade med mat och ombyte.

̶ Vi vill göra allt så proffsigt som möjligt, det är givande för barnen som får se vart man kan hamna, vad dansen kan leda till, säger Hanna Luhanko Ehrlund som leder skolan sen mer än tio år. För en del gamla elever har det lett en bra bit, och till jubileet återvänder de som stjärnor till sin gamla skola för att fira fyrtioårsdagen och inspirera sina efterföljare.

̶ Fler än jag trodde nappade direkt, säger Hanna Luhanko Ehrlund. En del kunde bara inte, men de har skickat videohälsningar – många!

En av de som tagit sig till Eskilstuna från ett intensivt proffsliv liv i London och Los Angeles är Alicia Agnesson, med skyhöga klackar som hörs lång väg i teaterns korridorer.

̶ För mig var det ganska självklart att komma, det minsta man kan ge tillbaka!

Alicia började med balett vid fyra, och blev kvar på skolan i tio år. Till slut tränade hon 35 timmar i veckan. Ändå känner hon inte att hon missade något, utan tycker att hon ändå gjorde allt som ungdomar gör. Det som började med ballerinadrömmar styrdes över till sång när balettfröken Claudia föreslog den lite för showiga och individualistiska eleven att se ”Phantom of the Opera”.

̶ Jag blev kär! Jag lärde mig alla sångerna fast jag inte kunde engelska och samma år åkte vi till London och såg den …

Efter det var det musikal som gällde och när Alicia var 14, var det nästa lärare, Hanna, som sa ”du kan inte vara kvar här, du måste till London!”

̶ Jag sa till alla att jag började söka utbildningen i tid, och att jag säkert skulle få söka flera gånger, men i mitt huvud var det bara detta som gällde...jag hade inte åkt hem. Då tyckte jag att det var på tiden, det är galet egentligen men så var det.

Men Alicia kom in, började halka in på TV och film och har nu haft flera större roller.

Vad gör du på föreställningen?

̶ Håller ett tal! Om då, om nu…och om vilken förmån det är att vara runt vuxna som tycker att det är OK att våga drömma och våga misslyckas.

I jubileumsföreställningen där Eskilstuna Dansakademi firar 40 deltar bland andra: Alicia Agnesson, filmskådespelerska och musikartist, Adam Schütt, balettdansare, nu på Cullberg, Josefin Thunell, Angelina Pavanelli, Sofie Hansson, singer-songwriters, Operasångerskan Josefin Henebäck, dansarna Jenny Johansson och Tove Holmqvist, Lucinda Rosell. Elev på Kungliga Balettskolan med flera. Och dessutom de 370 elever som finns i verksamheten nu.

Två föreställningar ges, 13 och 17 lördag den 11 maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Irène Karlbom Häll