Sveriges Radio stoppar "Digilistan"

Sveriges Radio pausar programmet "Digilistan" på obestämd tid efter misstankar om strömningsfusk, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

24 januari 2020 16:05
Vi har bestämt oss för att ställa in "Digilistan" på söndag och en tid framöver, säger Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4, till Sveriges Radios Musikguiden.

Beslutet att pausa P3-programmet kommer efter den senaste tidens diskussion om köpta strömningar på musikplattformar. Jonas Westman säger till TT att "Digilistan" inte kommer att sändas igen förrän Sveriges Radio känner sig trygga med underlaget.

Vi har ju ingen aning om det är stort problem, hur pass stort det är och om det påverkar det underlag vi får till "Digilistan" från Ifpi. Topplistan är ju baserad på streams, Itunes-försäljning och fysisk försäljning. Vår fundering är helt enkelt: Kan vi lita på underlaget? säger han.

Sveriges Radio ska nu inleda en dialog med bransch- och rättighetsorganisationen Ifpi (International federation of the phonographic industry), som levererar statistik över de mest köpta och strömmade låtarna i Sverige.

Ludvig Werner, vd för Ifpi, skriver i ett mejl till DN att de "är trygga med att datan på topplistan är korrekt men det är självklart viktigt att SR känner likadant."

Det är ju toppenbra om de känner sig trygga, nu vill vi också göra det, säger Jonas Westman.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT