Teater7 bäddar för improviserat fiasko

Precis vad som helst kan hända när Teater7 tar itu med "Sex fiaskon och en doktor" med premiär på fredag i Rademachersmedjorna.– Det gör det också, säger Amanda Jalmberger. Det är det som är vitsen med Commedia dell'arte.

17 juli 2018 16:50

Nej, varken ensemblen eller publiken vet riktigt hur det kommer att sluta när de unga tu, Flavia och Flavio lovar varandra evig kärlek utan att först ha vidtalat Flavias pappa. Det är han som är doktorn i fiaskot, en dryg men lite korkad Il dottore, som tänkt sig ett annat parti för sin dotter. Il Capitano heter den tilltänkte maken, en stöddig kille av stridstuppstyp. För just typer och schabloner är en av den gamla komediformen Commedia dell'artes specialiteter.

En annan är att skådespelarna alltid måste vara redo att improvisera. Det faller sig naturligt eftersom Commedia dell'arte spelats på gator och torg, under marknader och festivaler. Skådespelarna lyssnar in vad publiken pysslar med och anpassar pjäs och handling för att kunna fortsätta att behålla uppmärksamheten. Brister koncentrationen är det dags för ett häpnadsväckande krumsprång eller något annat som drar blickarna till sig.

– Kanske händer det något i bakgrunden som vi kommenterar. Eller så säger någon i publiken sånt vi behöver spinna vidare på. Framförallt vill vi inte upprepa oss - då blir det fiasko, säger Amanda Jalmberger med en lätt anspelning på pjäsens titel.

Micke Klingvall har skrivit ett grundmanus, därefter har de fyra aktörerna jobbat fram repliker och akrobatnummer. Musiken har Yosefin Buohler, som både skådespelar, sjunger och gitarrkompar i pjäsen, skrivit - och de fina medeltidsdräkterna i sammet och siden har Amanda Jalmberger både ritat och sömmat.

–Signorans klänning hade jag ett mönster till, men de övriga dräkterna ritade jag upp själv innan jag satte saxen i tyget.

Det gäller helt enkelt att vara allkonstnär för den som satsar på teater. Hårt jobb, osäkra inkomster.

– Men så kul att vi bara inte kan låta bli, säger Teater 7 som fortsätter till Gotland och Medeltidsveckan efter föreställningarna i Eskilstuna.

Commedia dell'arte

Commedia dell'arte, av italienska commedia "skådespel", "lustspel" och arte "konst", "hantverk", "yrke" - teaterform med ett givet galleri av rollfigurer som ofta parodierar olika yrkesgrupper genom variationer av återkommande scener. Commedia dell'arte uppstod i Italien i mitten av 1500-talet.

Källa: wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa