Lapp lades vid lapp, söm vid söm - och trots att samtliga jobbade för brinnande livet vid symaskinerna var det ordet "avkoppling" som oftast återkom när syhelgens deltagare skulle beskriva varför de fastnat just för quiltning. 

" Först köper vi tyg. Sen klipper vi sönder det. Och sen syr vi ihop det igen. En ganska dyr hobby, faktiskt " som en av sömmarna uttryckte saken. 

Men vackert blir det och skaparglädjen låg tjock i luften när fem quiltningföreningar från Mellansverige samlades i dagarna tre under ett och samma tak. De gör så, lappteknikens vänner: samlas och syr två gånger om året. Pratar tyg, utbyter idéer och trampar symaskinspedalerna i botten samtidigt som täcken, väskor, ryggsäckar, dukar, kuddar och fodral av olika fasoner växer fram i en rasande fart.

Artikelbild

| Kerstin Tenning från Hällbykviltarna vid sin symaskin.

I helgen  var det Silverquiltarna från Sala som stod för värdskapet trots att eventet var förlagt till Eskilstuna.

– Här på sporthotellet får vi plats med alla symaskiner i ett och samma rum. Och dessutom är det praktiskt att både kunna äta och sova nära arbetslokalen, sade Kerstin Tenning från Hällbykviltarna, en förening med flera sygrupper varje vecka i Studiefrämjandets lokaler i Eskilstuna.

Häxagonerna från Stockholm var på plats liksom medlemmar i föreningarna Lapplycka och Flink i handen, båda hemmahörande i Handen i Stockholms län.  Och alla kom de resande med fullt bagage: skärmattor, linjaler, strykbrädor, symaskiner och tyg högt och lågt för att leka loss och låta fantasin flöda.