Tyst protest mot sexbrott

I söndags stod de tysta utanför tingsrätten i Varberg, i onsdags såg det likadant ut i Borlänge, idag planeras en liknande manifestation vid polishuset i Karlskrona – och i förra veckan samlades ett 40-tal kvinnor med igentejpade munnar utanför Eskilstunas polisstation.

Ett 40-tal kvinnor hade tejpat texten #rättslösa över sina munnar under manifestationen utanför polishuset i Eskilstuna förra veckan.

Ett 40-tal kvinnor hade tejpat texten #rättslösa över sina munnar under manifestationen utanför polishuset i Eskilstuna förra veckan.

Foto: Eva Axelsson

Kultur och Nöje2019-09-20 17:00

Just nu rullar en tyst proteströrelse genom Sverige med hasthtaggen #rättslösa som gemensam nämnare. Uppropet vill uppmärksamma att bara en liten del av alla anmälda sexualbrott i Sverige leder till fällande dom. Ingen enskild organisation står bakom, men protesterna bottnar i det åtal för grovt förtal som i augusti väcktes mot kolumnisten Cissi Wallin.

I ett inlägg på Instagram 2017 anklagade Wallin dåvarande Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen för att elva år tidigare, 2006, ha våldtagit henne. Cissi Wallin polisanmälde Virtanen 2012, men förundersökningen lades ned i brist på bevis.

Efter #metoo-hösten tvingades Fredrik Virtanen sluta på Aftonbladet. Wallin polisanmäldes för förtal. Sedan dess har Virtanens advokat skickat in en ny åtalsanmälan då man menar att anklagelserna fortsatt i ytterligare inlägg på Instagram – där Cissi Wallin har över 100 000 följare. Tillsammans med ett antal andra kvinnor driver hon även den feministiska sajten gardets.nu.

Liselott Sjöholm i Eskilstuna följer både Wallin och gardets.nu och när hon förstod att kvinnor i den ena staden efter den andra ställde sig tysta utanför polis och tingsrätt frågade hon när uppropet skulle komma till Eskilstuna.

– Jag fick svaret att jag måste ta tag i det själv om det skulle bli något. Så jag bildade en grupp på Facebook och bjöd in alla jag känner. Det spred sig snabbt, intresset var stort. Vi hittade ett datum och bestämde oss för att samlas utanför polishuset för en tyst minut. Det var mäktigt att vi blev så många trots att det bara gick någon vecka från tanke till handling.

Har ni fått någon respons?

­– Nej, det kan jag inte påstå. Men det är viktigt att belysa mäns våld mot kvinnor och hur lätt samhället tycks ta på sexuella övergrepp, säger Liselott Sjöholm.

Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna, håller inte med om att polisen tar lätt på sexuella övergrepp.

– Vi tar alla anmälningar på största allvar. Men det som är så svårt är att ord ofta står mot ord och att det sällan finns stöd av teknisk bevisning. Den som utsatts för ett övergrepp känner sig äcklad – och vad gör man då? Jo, duschar. Därmed förstörs också eventuel teknisk bevisning. Bristen på bevis är en av anledningarna till att antalet anmälningar tyvärr inte korrelerar med antalet domar.

En gemensam protest över hela landet planeras till torsdag den 26 september. Om det blir något i Eskilstuna är oklart.

– Nu får någon annan ta tag i saken, säger Liselott Sjöholm.

Enligt Brottsförebyggande rådets egen statistik gjordes 2018 totalt 22 500 anmälningar om sexualbrott, varav 7960 gällande våldtäkt. Samma år lagfördes 1370 sexualbrott. 198 av dem avsåg våldtäkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!