Underbara små lögner

10 juni 2019 19:35

Det är ju knappt man törs bänka sig framför säsong 2 av tv-serien "Big little lies".

Först dånade tittarnas vredesvrål över de sista säsongerna av "Game of thrones" och sedan kom de försiktiga sågningarna av fortsättningen på den mäktiga och nödvändiga dystopin "The handmaid's tale".

Det är inte lätt att följa upp och fortsätta på tv-serier som har litterära förlagor. Särskilt inte i tider när tv-seriepubliken bara blir kräsnare och har vant sig vid skyhög kvalitet.

Så när 2017 års dundersuccé, den stjärnspäckade miniserien "Big little lies" (Nicole Kidman, Laura Dern, Reese Witherspoon, Shailene Woodley med flera), baserad på bestsellerförfattaren Liane Moriartys roman nu fått en fortsättning, var det upplagt för antiklimax och besvikelse.

Dessbättre tycks den andra säsongen av "Big little lies" hålla samma höga nivå som den första. Och det allra bästa är att uppföljaren också hittar samma sköna ton och balans mellan humor och allvar.

För samtidigt som nog "Big little lies" är den mest underhållande serien just nu, tar den upp angelägna och aktuella frågor om våld i relationer, våldtäkt, mobbning, överambitiösa föräldrar och att ta lagen i egna händer.

Säsong 2 börjar i likadant som ettan med att de kvinnliga huvudpersonerna kör bil längs kusten i Monterey i Kalifornen. Det är dags för skolstart, vilket är en laddad tilldragelse för föräldrarna till de privilegierade barn som går i den privatskola som är ett centrum i berättelsen.

Den som har sett säsong 1 vet att fem av mammorna, som spelas av världsstjärnor, bär på en gemensam hemlighet och brottas med blandade känslor efter det att Celeste's (Nicole Kidman) make Perry (Alexander Skarsgård) dött under vad som betecknas som oklara omständigheter.

Däremellan är de sjukt roliga, särskilt Reese Witherspoons skvallriga, egocentriska och godhjärtade Madeline och Laura Derns extroverta tigermamma Renata.

Kvinnogänget har nu fått tillökning i form av Mary Louise, mamma till den döde Perry, som spelas av Meryl Streep. Hon lyckas med konststycket att vara både aktivt och passivt aggressiv på samma gång.

Varje måndag tilld en 21 juli är härmed inbokad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz