Våldsamt, mörkt och starkt om tempelriddare

13 maj 2019 19:35

Andra säsongen av den historiska serien ”Knightfall” (visas i HBO Nordic) går in på upploppet. Det senaste avsnittet slutade med en av tv-seriehistoriens grymmaste cliffhangers - och insikten om att ”Knightfall” spottat upp sig flera snäpp sedan säsong 1.

Berättelsen om tempelriddarna i Frankrike i början av 1300-talet har gått från att vara en på gränsen till parodisk äventyrs- och romantikserie till en brutal, actionladdad och mörk historia om hur dedikerade bröder i tempelherreorden utmanövreras och plågas av den tyranniske kung Philip IV av Frankrike (verklig historisk person), med hjälp av en korrupt påve.

Andra säsongen börjar med att huvudpersonen Landry (spelas av Tom Cullen) befinner sig vara en sörjande, ensamstående och arbetslös farsa.

Han har kastats ut ur tempelriddarnas brödraskap eftersom han har brutit mot kyskhetslöftet. Hans lilla dotter är dessutom politiskt sprängstoff, då mamman var drottningen av Frankrike (nu mördad av sin make - kung Philip IV ). Landry måste skydda sin dotter och hitta ett jobb. Lösningen blir att lämna barnet i tryggt förvar i ett kloster och ansöka om att komma med i tempelherreorden igen.

Det är dock inte så enkelt som det låter.

Landry, som en gång varit högt uppsatt inom orden, tvingas börja om från början som novis och drillas hårt av tempelriddaren Talus (spelas av en supertaggad Mark Hamill).

Det är förnedring och förbrödring i lagom blandning, allt medan kungen och påven intrigerar för att krossa tempelriddarorden för att inskränka dess makt och komma åt dess rikedomar.

Även om Landry och de flesta av hans korsriddarbrorsor är påhittade karaktärer finns det en historisk verklighet bakom "Knightfall", som gör anspråk på att skildra tempelriddarnas sista tid. Det ger extra krydda till denna mörka och starka tv-serie.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz