Det finns ju så oändligt många oberättade historier där ute. Verkliga och fiktiva, romantiska, spännande, otäcka, roliga, upprörande och inspirerande. Ändå tenderar samma stories att återkomma i nya tappningar. Särskilt om det handlar om kostsamma tv- och filmproduktioner. 

Man kan förstå att producenter vill satsa pengarna på "säkra" kort. Och en del berättelser har verkligen så många lager och intressanta karaktärer att de inte släpper taget om oss och kan gestaltas och utvecklas om och om igen.

Nu vet jag inte om jag skulle placera Jan Guillous storsäljande böcker om superagenten Carl Hamilton till den kategorin, men uppenbarligen slog författaren huvudet på någon sorts gyllene spik när han skapade sin romanhjälte. Det har gjorts ett otal filmer och tv-serier baserade på böckerna och några av våra största manliga filmstjärnor har spelat honom: Stellan Skarsgård, Peter Stormare, Mikael Persbrandt, Stefan Sauk och Peter Haber. Inte illa. 

Artikelbild

| Nina Zanjani spelar säpoagenten Kristin Ek.

Även jag läste Jan Guillous Coc Rouge-böcker när de gavs ut 1986-1995 och jag har sett flera av filmatiseringarna. När TV4/CMore gick ut med att de skulle recykla Guillous Hamilton och göra ännu en tv-serie med ett nyskrivet manus som dels är något av en prequel och samtidigt placerar Hamilton i vår tid, blev jag ändå inte särskilt taggad. Det startar flera tv-serier nu, och det finns inte tid att se allt. 

Men så råkade jag ändå börja titta på det första avsnittet av "Hamilton" på TV4 Play på söndagskvällen. Och jag kommer definitivt att fortsätta. Serien börjar med en rejäl smäll i form av ett sprängdåd i centrala Stockholm. Två bomber detonerar mitt under ett förstamajfirande i Kungsträdgården.

Otäckt, brutalt och kusligt aktuellt. 

Jag gillar den lite truliga och skitiga auran som huvudrollsinnehavaren Jakob Oftebro ger sin Carl Hamilton. Väldigt långt ifrån hur jag minns böckernas strama överklasshjälte med smak för fina viner.

Dessutom är favvoskådisar som Nina Zanjani (som säpoagenten Nina Ek) och Krister Henriksson (DG), med i "Hamilton". 

Om du redan har sett säsong 2 av "Succession" och "Watchmen" på HBO Nordic, alla säsonger av "The Crown" på Netflix och "Älska mig" på Viaplay och inte gillar vampyrskräck, är det på TV4 Play som de mest spännande serierna går nu. Förutom "Hamilton" finns till exempel de sevärda brittiska krimseriena "The Bay" och "The Capture".