"Wahlgrens värld" inspirerade till ny komedi

Föräldrar väntar hela livet på ett "tack" och barn på ett "förlåt". Det var utgångspunkten för Lisa Aschans nya komedi, som hämtat inspiration från tv-serien "Wahlgrens värld".

Den här typen av komedi har jag längtat efter att få göra, säger Sanna Sundqvist, som spelar huvudrollen.

20 november 2019 11:05

Riktigt bikinivax som stelnar mellan Sanna Sundqvists skinkor under inspelningen, en bdsm-coach som visar hur strypsex ska utövas korrekt, samtidigt som en katolsk barnkör kliver in i replokalen. Och en oändlig mängd in-och utkörningar ur en biltvätt för att filma en romantisk sexscen ur alla tänkbara vinklar medan borstarna surrar och vattnet stänker.

Anekdoterna är det inget fel på när regissören Lisa Aschan och skådespelaren Sanna Sundqvist börjar berätta om sin nya komedi "Ring mamma!".

Det var en generös stämning under inspelningen, säger Lisa Aschan och skrattar.

Sanna Sundqvist fyller i:

Man vill ju ge allt när man tror så mycket på en film. När jag läste manuset tyckte jag att det var det roligaste jag någonsin läst. Och det har varit fruktansvärt kul att ge sig in i Nikis universum.

Tinder-dejtar för fullt

"Ring mamma!", som får biopremiär den 22 november, handlar om den 35-åriga gympaläraren Niki som har en relation med en gift kollega, dejtar på Tinder, är allmänt strulig och framför allt har en mycket ansträngd relation till sin mamma (Nina Gunke).

Lisa Aschan, som slog igenom stort med sitt western-inspirerade drama "Apflickorna", beskriver hur hon bara satte sig ned "en tisdagsmorgon" och på ren lust började skriva fram historien.

Med mina tidigare filmer har det börjat med ett tydligt koncept. Men nu började jag med att bara skriva. Det jag visste då var att det skulle handla om tre generationer kvinnor, som var en familj.

TT: Det finns ju klassiska, såriga mor- och dotter-skildringar, från "Höstsonaten" till "Carrie", varifrån har du hämtat inspiration?

Från "Wahlgrens värld". Jag är verkligen inte ironisk. Den gick när jag satt och skrev och det var en jättestark säsong. Jag blev så berörd.

TT: Varför?

Det var så fint att se hur nära de var men att det ändå finns saker som skaver. Det var en scen som jag blev så tagen av då Bianca är ledsen för att hennes mamma har bilder på hennes brorsa längst fram bland fotona hemma och flyttar fram en bild av sig själv. Det blev en inspirationskälla.

Inte "dumma mamma"

Både Sanna Sundqvist och Lisa Aschan märker att ämnet engagerar. En dålig relation mellan mamma och dotter är kanske mer laddad än en dålig relation till en pappa.

Genom hela processen har jag fått höra så mycket historier från alla håll. Det är verkligen något som engagerar. Även killar verka känna på samma sätt. Vi jobbade också mycket på att mamman skulle bli nyanserad, att hon inte skulle bli "dumma mamma" utan en hel människa, säger Lisa Aschan.

Hon gick en ståuppkurs i Los Angeles som förberedelse inför filminspelningen.

Jag gick med 14 amerikanska skådespelare och fick lära mig tekniken för när ett skämt funkar och inte. Det har färgat hela processen och jag känner verkligen att jag har hitta hem nu. Jag är inte färdig med komedi, det blir nog en trilogi på det här spåret.
Fakta: Lisa Aschan

Född: 1978 i Vejbystrand.

Bor: Stockholm

Familj: "Ja"

Hobby: Att odla.

Filmer i urval: "Apflickorna" (2011), "Det vita folket" (2015).


Fakta: Sanna Sundqvist

Född: 1983, uppvuxen i Härnösand.

Bor: Södermalm i Stockholm

Familj: Pojkvän, en fyraåring och en bebis i magen.

Hobby: Mat och film.

Film och tv i urval: "Torka aldrig tårar utan handskar" (2012), "Bonusfamiljen" (2018–2019), "Andra åket" (2018–2019), "Lyckligare kan ingen vara" (2018), "Solsidan" (2019).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Miranda Sigander/TT