När Diggiloo framförde sin coronaanpassade show på Jogersö i Oxelösund på torsdagen var kulturminister Amanda Lind på plats. Bland annat för att prata om tillvägagångssätt för att arrangera kulturevenemang under pandemin med Diggiloo-arrangören Patrik Krall.
– Jag är väldigt imponerad över hur det här arrangemanget genomförs och är också väldigt glad för att det genomförs. Det ger hopp till människor, säger hon.
Kulturbranschen har gått på knäna sedan coronapandemin slog till i mars 2020. Sedan juni i fjol har staten i omgångar delat ut kris- och stimulansstöd till kulturlivet. Senast är krisstödet för evenemang som tog form i juli och avser evenemang som planerats äga rum under perioden juni-december 2021 men som inte går att genomföra eller måste begränsas.
– Det här är kultur som vanligtvis står på sina egna ben och där regeringen inte behövt engagera sig lika mycket. Men under pandemin har det varit de kommersiella aktörerna som drabbats allra hårdast. Det är regeringens skyldighet att gå in och stötta under de här extraordinära omständigheterna.
Finns det någon gräns för hur länge till ni kommer att kunna fortsätta dela ut stöd?
– Det är omöjligt för mig att säga. Hittills har det funnits en samlad bedömning från hela politiken att vi måste stötta företag, civilsamhället och kulturen genom pandemin. Mångmiljardstöden som har delats ut har varit viktiga och jag tycker att man ska fortsätta stötta kulturen så länge det behövs.
När pandemin var i sitt tidiga skede tillämpade regeringen ordningslagen. Det gav möjlighet att reglera antal deltagare vid allmänna sammankomster. Men motsvarande möjligheter att begränsa exempelvis gym och handelsplatser fanns inte. Därför påverkades det svenska kulturlivet extra hårt.
Med den nya pandemilagen, som började gälla den 10 januari i år, kan regeringen även begränsa andra delar av samhället. I förra veckan meddelade stadsminister Stefan Löfven att regeringen vill förlänga den tillfälliga lagen. Det betyder å ena sidan inte att restriktionerna kommer bli strängare i höst. Men beskedet ger å andra sidan indikationer på ännu en oklar kulturhöst.
Inte minst kan det innebära att ytterligare lättnader kommer att dröja.
– Det har varit svårt att ge tidiga besked när man inte vet hur smittan utvecklas. Nu har vi en plan för återöppnandet med tydliga faser som baseras på smittspridning och belastning på sjukvården. Det innebär att det finns en förutsägbarhet och alla kan följa vad som händer, säger Amanda Lind.
I vissa länder används så kallade vaccinintyg eller hälsopass för att få tillträde till offentliga sammankomster som exempelvis konserter. I Sverige finns redan det EU-gemensamma digitala covidintyget som kan användas för att resa. Om den eller en liknande lösning även kan komma att användas för att ta sig in på konserter i höst är en fråga som diskuteras i regeringen, berättar Amanda Lind.
– Regeringen har ännu inte tagit ställning till vaccinintyg. Men jag har hela tiden sagt att vi måste söka alla vägar för att Sveriges kulturliv ska kunna verka. Jag utesluter inte att vaccinintyg kan vara en lösning.
När kommer ni att ta ställning till det?
– Det har jag inga uppgifter om. Men vi har sagt i återöppningsplanen att vi ska återkomma inför september för att se om man kan ta nästa steg enligt den. Frågan om vaccinintygen lever fortfarande och diskuteras.