Bastu-Sven-Eriks bästa bastutips efter Unesco:s beslut

Den finländska bastukulturen klassas nu som kulturarv. Det har Unesco bestämt. Vi pratade med Sven-Erik Bucht, ordförande i Svenska bastuakademien om hans bästa bastutips

Bastubad räknas nu som kulturarv. Vi ringde Sven-Erik Bucht, ordförande i Svenska Bastuakademien, för att få hans bästa bastutips.

Bastubad räknas nu som kulturarv. Vi ringde Sven-Erik Bucht, ordförande i Svenska Bastuakademien, för att få hans bästa bastutips.

Foto: Svenska Bastuakademien & TT

Kultur2020-12-18 20:00

– Jag är en stor bastubadare. Jag har en elbastu uppe i huset, en vedeldad bastu vid stranden och en rökbastu där också. Sedan har jag en skogsbastu för när jag jobbar i skogen måste jag kunna bada bastu och rena mig. 

Sven-Erik Bucht älskar att basta. Inte bara har han fyra bastuar. Utan är även ordförande i den Svenska bastuakademien som idag firar att Unseco har korat finländsk bastukultur till ett immateriellt kulturarv. Anledningen är att bastubad är en flera hundra år lång tradition i landet till öst där cirka 90 procent av befolkningen beräknas ha tillgång till en "sauna". 

Men vad betyder det för Sverige? Och hur ser bastukulturen ut på hemmaplan?

– Det är ett jätteroligt erkännande. Bastubad i Finland är djupt inrotat i folksjälen, men det är den även i svenska Tornedalen. Nu sprider den sig som en löpeld genom Sverige. Vi har egentligen alltid haft bastukultur i Sverige. Men skillnaden är att den inte funnits under lika lång tid här. Jag skulle påstå att spridandet av bastukulturen har pågått under de senaste decennierna. Det var också därför vi bildade Svenska bastuakademien, just för att sprida det här, säger Sven-Erik Bucht. 

Vad gör man om man inte gillar att basta?

– Det är klart att det inte är trevligt om man inte njuter av det. Men de som känner så har kanske inte fått vägledning i hur man bastar. Det är en fantastisk upplevelse. Men man ska exempelvis inte slänga vattnet hårt på stenarna, utan göra det på ett lagom lämpligt sätt. Det är inte heller så att man sitter inne i basturummet i flera timmar, säger han. 

Ännu ett sätt att göra proceduren mer njutsam är att binda egna riskvastar och lätt piska rygg som fötter med dem. Men först ska de torkas länge och blötas, berättar Sven-Erik Bucht. 

– Varje år gör jag ett 40-tal kvastar av björk. Jag binder dem strax efter midsommar och så hänger de i en lada så de torkar. Under vintern plockar jag fram dem och lägger dem i hett vatten. Det är en fantastisk upplevelse och man får en färsk björkdoft också. 

Bastubad är även socialt. Men under pandemin har sysslan inte varit likadan uppe i Kukkolaforsen i Haparanda där Sveriges bastuakademi har sitt säte.

– Allt är på precis samma villkor. I bastun finns inga slipsar, medaljer eller manschettknappar. Nu under pandemin kan man inte bada bastu med vänner, utan bara med närmaste familjen. Det får man acceptera. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!