Bortglömd i 50 år: Nu lever Demokratiskolan upp igen

I nästan 50 år var den totalt bortglömd. Nu arbetar fyra olika föreningar för att hålla Fogelstadskolans anda levande.

Minnesmärket "Eka" av konstnären Ann-Charlott Fornhed står i Katrineholm och är en hyllning till kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad. Invigdes 2017.

Minnesmärket "Eka" av konstnären Ann-Charlott Fornhed står i Katrineholm och är en hyllning till kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad. Invigdes 2017.

Foto: Catarina Nitz

Kultur2021-12-26 07:39

1921 fick Sverige allmän rösträtt. De hundra åren har uppmärksammats på en rad olika sätt under året som gått.

Inte sällan har Fogelstads kvinnliga medborgarskola i Julita lyfts fram i firandet – trots att skolans betydelse för svensk demokrati under många år var totalt bortglömda.

Först på 1990-talet tog frivilliga krafter itu med att lyfta fram Fogelstadkvinnornas banbrytande verksamhet. Under sommarhalvåret driver Kulturföreningen Fogelstad en utställning om skolan i det gamla mejeriet på Fågelsta.

Förra året, 2020, köptes det gamla skolhuset, Lilla Ulfåsa, in av Insamlingsstiftelsen Fogelstad. Förhoppningen är att huset på sikt ska fungera som nav för utbildning i medborgarskolans anda.  

– Urkursen hölls 1922. Den kommer att upprepas nästa sommar, säger Tjia Torpe, ordförande i stiftelsen.

Här är de fyra olika föreningarna som jobbar på att hålla arvet levande:

Kulturföreningen Fogelstad

Bildades 1995. Ordförande är Katrineholmsbon Ebba Johannesson.

– Det fanns inga spår alls efter skolan i Julita när vi började forska i saken.  Det tog tid innan Katrineholms kommun insåg att det är ett viktigt arv. 

– Fogelstadkvinnorna var långt före sin tid, inte minst pedagogiskt. Vi har försökt föra deras arv vidare bland annat genom kurser för invandrarkvinnor som gått SFI. De har handlat om vad ett medborgarskap innebär. Och vi är stolta över vår utställning som funnits sedan 1990-talet.

– Det otroligt viktigt att sprida kunskap om demokratin idag. För demokrati är inget som bara finns, den måste ständigt hållas vid liv. Fogelstadkvinnorna är viktiga förebilder i det arbetet.

– För oss gamlingar är det väldigt roligt att det kommit till fler föreningar. Tidigare har vi varit ganska ensamma. Vi är glada över att vi blivit hel Fogelstadfamilj och att skolan dessutom uppmärksammats i flera konstprojekt. Jag tänker bland annat på Åsa Elzéns verk omkring mattan och skogen.

Insamlingsstiftelsen Fogelstad

Bildades 2019 för att köpa huset Lilla Ulfåsa och bedriva verksamhet i Fogelstads anda. Ordförande är Tjia Torpe, tidigare verksam bland annat som lärare, företagsledare och kulturpolitiker

– Någon gång i slutet av 1980-talet var vi några som insåg att det inte fanns ens ett minnesmärke över Fogelstadkvinnornas insatser. När Lilla Ulfåsa blev till salu uppkom en diskussion om att försöka köpa huset. Stiftelsen började sälja byggstenar för att kunna förvärva huset. Crowd-funding, alltså. 

Tjia Torpe säger att det just nu inte är aktuellt att bedriva kurser på Lilla Ulfåsa året runt.

– På sommaren, våren och hösten går det bra, men det finns inget ekonomiskt överkomligt värmesystem ännu och det kommer att ta lite tid innan det går att hålla till där även vintertid.

– Vi är i startgroparna för en ny insamlingskampanj. I vår börjar den stora och dyra renoveringen av taket med skorstenar. Vi beräknar att vi just nu har tillräckligt med pengar för att också installera ett nytt värmesystem. Men vi behöver också bättre brandskydd och flera duschar. Ekonomin bygger på att vi får in 25 000 kronor i månaden för att betala löpande kostnader som sophämtning, el, försäkringar, räntor och amorteringar.

Våren 2021 fick insamlingsstiftelsen en miljon av länsstyrelsen i Sörmland för renoveringen av taket och verandan på baksidan.

Vänföreningen Fogelstad

Medan insamlingsstiftelsen koncentrerar sig på att få in pengar för att rusta Lilla Ulfåsa arbetar Vänföreningen Fogelstads med att ta fram kurser och aktiviteter. Stockholmsbaserade organisationsutvecklaren Anna Magnusson är ordförande.

– En vårkurs och två sommarkurser är hittills planerade för 2022. Alla kommer att kretsa omkring hur det är att vara kvinna idag. Dessutom siktar vi på en rad aktiviteter inför valet i september. Åsa folkhögskola och Jakobsbergs folkhögskola kommer att vara involverade.

Andra planer är att anpassa Fogelstads rollspel "Komtillmåtta" till nutid och ett utveckla ett dataspel i syfte att stärka den demokratiska medvetenheten.

Fogelstad Musikteater

Ordföranden är musikern och kompositören Marie Selander, Julitabo på deltid sedan länge, som satt upp en rad musik- och teaterföreställningar med koppling till Fogelstad och Katrineholm. En av de första var "O Fåglastad - ett andens badställe", en hyllning till den kvinnliga medborgarskolan. Sommaren 2022 har föreningen nypremiär på "Kvinnorna och staden" utifrån Kerstin Ekmans romaner om Katrineholm och dess kvinnor.

Fogelstadgruppen

Bestod av Elisabeth Tamm, godsägare och riksdagsledamot, Ada Nilsson, läkare, Honorine Hermelin, pedagog, Elin Wägner, författare och Kerstin Hesselgren, riksdagsledamot. De ansåg att kvinnor behövde utbildas i medborgarskap eftersom de stått utanför så länge. Första kursen hölls på sommaren 1922, den sista 1954.

 Skolan hade både terminslånga och kortare kurser i bland annat historia, medborgarskap och samhällskunskap.Kursdeltagarna fick även lära sig att formulera sig och tala inför publik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!