Brist på unga kyrkomusiker hotar församlingarna i länet

Svenska kyrkan måste rekrytera 700 organister de närmsta tio åren. Men färre unga söker sig till kyrkomusikerutbildningar. "De har frågetecken", säger Marie Bosson, organist vid Katrineholmsbygdens församling.

Förre unga söker sig till kyrkomusikerutbildningar - något som hotar församlingarna i Sörmland.

Förre unga söker sig till kyrkomusikerutbildningar - något som hotar församlingarna i Sörmland.

Foto: TT & Katrineholmsbygdens församling

Kultur2021-03-09 18:12

Färre unga söker sig till kyrkomusikerutbildningar, rapporterar Sveriges Radio. Något som hotar den åldrande kåren av kyrkomusiker – framförallt organister. I Nyköpings församling finns sammanlagt sju kyrkomusiker, varav ingen närmar sig pension inom de närmsta åren. Men medvetenheten kring hotet finns ändå där.

– Förr fanns det en stark koppling mellan kyrkan och skolan. Ofta var den lokala kyrkomusikern även musiklärare på ortens skola. Så är det inte idag, vilket kan vara en förklaring till varför det ser ut som det gör.

Det säger Gunnar Björkvall, organist och körledare i Nyköpings församling. Han berättar att risken med att det färre väljer att bli kyrkomusiker leder till sämre kvalitet på gudstjänster och andra evenemang.

– Vi har duktiga körer och jättefina instrument. Det gäller att bibehålla det där. Våra medlemmar förväntar sig också en viss nivå på dem som spelar. Därför är det som viktigt att fylla på underifrån.

Att studera till organist kan ta uppemot fem år. För att locka dit unga måste man undervisa brett inom kyrkan och inspirera, berättar han.

– En församling kan inte göra underverk, utan vi måste hjälpas åt i hela Svenska kyrkan.

Marie Bosson är organist vid Katrineholmsbygdens församling. I skrivande stund har församlingen åtta kyrkomusiker och hotas inte av större pensioneringar inom de närmsta åren. Men när det väl händer tror hon inte att musikerna kommer att ersättas – det eftersom att kyrkan redan tappar pengar genom att fler avslutar sina medlemskap.

– Det skulle förvåna mig om de som gick i pension kommer att ersättas. Jag kan tänka mig att vi får dra ned på sådant som inte är absolut nödvändigt och ställer om. Jag är 45 nu och tror att det kan bli kärvt redan innan jag går i pension. De som utbildar sig i dag har kanske ännu fler frågetecken. Ännu ett problem är att man inte tar emot vikarier i samma utsträckning längre, vilket innebär att studerande inte har samma chans att komma in på marknaden som när jag pluggade, säger hon. 

Marie Bosson tror också att man måste fånga upp eventuella intressenter i ung ålder.

– Det finns ofta ett intresse hos barn som tycker orglar är häftiga. Man kanske borde fånga upp det så man värnar om yrkets framtid, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!