Bussmusik vill väcka tankar och skapa möten

Kan musik få fler av oss att åka kollektivt? I dagarna bjuder iallafall Scenkonst Sörmland på levande musik under vissa turer.

Musik på buss. Åsa Karlberg och Lennart Söderlund spelar på Sörmlands bussar.

Musik på buss. Åsa Karlberg och Lennart Söderlund spelar på Sörmlands bussar.

Foto: Eva Axelsson

Kultur2019-11-19 12:52

Den som klev på stadsbussens linje 6  i Eskilstuna i riktning mot Vilsta häromdagen möttes av smäktande toner från flöjt och gitarr.

Bakom blåset och strängarna satt musikerna Åsa Karlberg och Lennart Söderlund på varsitt vanligt bussäte och lirade loss. Gitarrförstärkaren hade de surrat fast i ett ryggstöd - så att den inte skulle sticka iväg vid oväntade inbromsningar och svingande svängar.

Påstigande passagerare såg lite smått konfunderade ut, men fann sig snabbt.

– Trevligt, tyckte Folke Johansson som var på väg till Munktellarenan för att spela boule.

Två andra passagerare, Lena och Monika, var ute i samma ärende och trodde först att det var radion de hörde när de hoppade på sexan.  "Men oj, vad trevligt" var deras gemensamma omdöme.

En annan passagerare, Marianne, var inte lika entusiastisk.

–  Musiken är jättevacker, absolut. Men det funkar inte på bussen, iallafall inte om man, som jag, är ljudkänslig. Det blir lite för mycket med både motorbuller, dörrgnissel och musik. 

"Vart är vi på väg" är temat för projektet som drivs i samarbete mellan Scenkonst Sörmland och Sörmlandstrafiken - och vill mer än bara bjuda på bussmusik. Förhoppningen är att musiken både ska väcka tankar omkring de utmaningar i form av klimatförändringar vi står inför och ge upphov till spontana möten mellan människor.

– Vi strävar efter att möta en ny publik på nya och oväntade spelplatser, säger Åsa Karlberg.

Kanske dyker hon och Lennart Söderberg snart upp på en hållplats nära dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!