När nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslutade om vilka kulturarrangörer som skulle få stöd till våren var Konstfrämjandet Sörmland en av få aktörer som inte fick något bidrag. De hade sökt totalt 200 000 kronor i både utvecklingsbidrag och organisationsbidrag. I fjolårets ansökningar blev de inte heller tilldelade några pengar.
– De tycker inte att vi har en bra verksamhet, antar jag. Om vi går tillbaka några år hade vi ganska stora bidrag. Men nu riskerar vi att lägga ned, säger ordförande Kristina Eriksson som också varit kommunalråd i Eskilstuna.
Konstfrämjandet Sörmland driver en galleriverksamhet i Eskilstuna där konstnärer från hela länet har möjlighet att ställa upp. Dessutom utnämner de varje år Årets Sörmlandskonstnär.
– Vi försöker vara ytterst sparsamma. Men det går ju inte. Vi fick 30 000 kronor från kommunen, så de gör ju sitt. Men regionen gör inte det, säger Kristina Eriksson.
När tidningen ringer upp Mikael Palo, förvaltningschef vid kultur- och utbildningsförvaltningen i länet, berättar han att konstaktörer som främjar länsöverskridande verksamhet prioriteras. Något han menar att Konstfrämjandet Sörmland inte gör.
– Grunden för att bevilja bidrag är att ha en länsöverskirande verksamhet. Alternativt att det är så unikt att och finns ett sådant stort regionalt intresse att det kan växa till att omfatta hela regionen, säger han.
– Tittar man på just Konstfrämjandet Sörmland är de i huvudsak baserade i Eskilstuna. Det som är kommunbaserat ska i första hand kommunerna stödja.
Kristina Eriksson säger att det blir en återvändsgränd. För att möjliggöra länsöverskridande samarbeten krävs finansiering som de inte har.
– Det blir lite av ett moment 22. Jag tycker principen med att tilldela bidrag till aktörer som jobbar länsöverskridande är korrekt. Men får vi ingenting kan vi ju inte genomföra allt vi vill.
För att klara sig satsar Konstfrämjandet Sörmland nu på att hitta samarbetspartners som de kan dela på utgifterna med. Hon vädjar också till regionen att köpa konst från lokala aktörer, vilket också ökar intäkterna för gallerier i länet.
– Om de inte vill ge bidrag kan de åtminstone se till att de köper konst från gallerier i de olika kommunerna och inte åka rakt till Stockholm och handla, säger Kristina Eriksson.