När Caroline Engvall, författare och journalist med rötterna i Eskilstuna, Strängnäs, Nyköping och Oxelösund, nu ger ut sin 20:e bok är temat detsamma som i hennes allra första: Sexuella och andra övergrepp mot barn på nätet, hur man undviker dem och hur man får barnen att våga berätta.
– "Sorgebarn" är en fiktiv spänningsroman men har sin grund i en verklig händelse. Som skrivlärare uppmanar jag ofta mina elever att gå in i sin egen värsta rädsla och börja skriva utifrån den.
När Caroline Engvalls egen son var nio år gammal skulle han sova över hos en kompis. Men någon gång mitt i natten ångrade han sig och bestämde sig för att gå hem utan att berätta det för vare sig för kompisens föräldrar eller sina egna. Han gick bara hem.
– Jag har ofta tänkt på vad som kunde ha hänt om han stött på någon som inte ville honom väl. Det blev fröet till "Sorgebarn"
I romanens centrum står Smilla som arbetar med att ta hand om unga tjejer med självskadeproblematik. För tio år sedan försvann en av hennes vänner i den lilla by där hennes mormor fortfarande bor. Nu återvänder Smilla till sin släkts hembygd. Det blir en resa som blottar hemligheter som verkar hålla en hel by i sitt grepp.
"Sorgebarn" är den andra i en trilogi. Den första delen är "Blodskam" som fick stor uppmärksamhet. Nästa år kommer trean och Caroline Engvall har kommit en bra bit med manuset.
En stor del av hennes tid upptas av att utbilda och föreläsa om hur barn utnyttjas och manipuleras på nätet. I höstas belönades hon för sitt arbete med centerpartiets Karin Söder-stipendium.
– Jag vill visa på bredden i problemet och hur förövarna inte skyr några medel när det gäller att komma dit de vill. Att betona att det är en hemlighet mellan dem och barnet är ett sätt att tvinga det till tystnad. Eftersom barnet manipuleras till medagerande i övergreppen skäms de och vågar inte berätta för någon vuxen om vad de utsatts för.
– Att prata med sina barn om vad som är OK och inte enda sättet att skydda dem från övergrepp, säger Caroline Engvall. Med mer kunskap och större insyn kan vi vända utvecklingen.
I höst kommer hon ut med en reportagebok, "Fällan", med fokus på några av de största svenska fallen av sexualbrott på nätet mot barn och unga. Här berättas bland annat om 14-åriga Nadja som stannar hemma från skolan i ett år när hennes nakenbilder börjar spridas, om 10-årige Jakob som är rädd för att personen som pressat honom på intima bilder ska komma hem och döda honom och om 13-åriga Amanda som planerar sitt eget självmord efter att ha utsatts för övergrepp på nätet
Sedan debuten 2008 har Caroline Engvall nu alltså gett ut 20 böcker, samtliga med på ett eller annat sätt knutna till barns utsatthet i sociala medier.
Parallellt med spänningstrilogin skriver hon en deckarserie om Stockholmspolisen Ulrika Stenhammar och hennes partner Lovisa Ling och barnböckerna "Nollan och nätet". Samtliga med anknytning till utsatta barn.
– Drivet? Jag har ett mycket starkt engagemang i de här frågorna. Det vaknade när jag skrev den allra första boken, "14 år till salu" en biografi över en vanlig tjej som efter en våldtäkt börjar sälja sex för att få bekräftelse och dämpa sin svåra ångest.
Förutom eget skrivande undervisar Caroline Engvall i kreativt skrivande och coachar andra med författarambitioner. Hur hon hinner?
– Jag skriver jämt. På bussen, överallt där jag hittar ett litet mellanrum tiden.