I sällskap med en lång rad docenter, professorer, universitetslektorer och forskningschefer får han utmärkelsen för sitt "hängivna engagemang för kulturmiljön, särskilt Rekarnebygdens fornborgar och medeltidsstäderna Torshälla och Skänninge".
– Jag blev väldigt överraskad och trodde först att jag blivit utsatt för ett skämt, säger Olle Lorin, tidigare medarbetare på Eskilstuna-Kuriren.
Det är dock 32 år sedan han gick i pension och sedan dess har han oförtrutet ägnat sig åt sitt intresse för forntidshistoria.
– Ja, jag betraktar mig som en "forntok" säger han.
Passionen satte in när han som pojke följde de arkeologiska undersökningar som pågick hemma i Skänninge i Östergötland.
– Jag satte spaden i jorden redan som femåring. Men blev mäkta besviken för jag hittade absolut ingenting.
Men skam den som ger sig. Under sina verksamma år som journalist pluggade Olle Lorin in en fil kand i arkeologi och folklivsforskning parallellt med tidningsjobbet. Och fortsatte undersökandet, både i uppväxtorten Skänninge och i Torshälla dit han flyttade 1967 efter några år i Stockholm.
På fritiden deltog han i de utgrävningar av Husberget i Torshälla som genomfördes 1977 - 1989. Utan Olle Lorins forntoksnäsa hade de troligen aldrig alls blivit av. För när det grävdes i berget för ett staketbygge passade han på att privatinventera lite, hittade några intressanta fragment och slog genast en signal till Sörmlands museum. Så småningom visade det sig att Husberget en gång huserat en medeltida borg, ett faktum som Olle Lorin länge misstänkt efter att ha läst i gamla dokument från 1600-talet där en präst antytt att det funnits en försvarsanläggning "öster om ån".
I hans barndoms Skänninge fanns på tidig medeltid inte mindre än fyra kyrkor.
– Jag hävdade länge att det troligen låg en äldre under den kyrka som finns kvar. Och nu har det visat sig stämma.
Vid det här laget har Olle Lorin hunnit fylla 97. En siffra som inte hindrar honom från att fortfarande vara i full gång, både som cyklist och forskare. Just nu jobbar han med en skrift som ska ge ytterligare detaljer omkring till hans tidigare fynd.
– Och så släktforskar jag. Precis som alla andra verkar jag vara släkt med Gustav Vasa...
Coronan satte stopp för den högtidliga utdelningen av 2020 års pris. Men i november nästa år blir den förhoppningsvis av på slottet i Uppsala!