Gyttring kör irländsk jul på Royal

Dystra texter till munter musik. Så sammanfattar Patrik Midelf i trion Gyttring tonerna från den gröna ön.

Gyttring består av Robbin Stål, Erika von Knorring och Patrik Midelf. Den 14 december spelar de irländskt på Royal i Eskilstuna.

Gyttring består av Robbin Stål, Erika von Knorring och Patrik Midelf. Den 14 december spelar de irländskt på Royal i Eskilstuna.

Foto: Melker Blomberg

Kultur2019-11-22 17:15

Den 14  december bjuder gruppen in till irländsk julkonsert på Royal i Eskilstuna.

Varför just en irländsk jul?

–  För att vi älskar att spela folkmusik från Irland, den har så mycket att berätta både om landets historia och om hur man vänder tragik och motgångar till något positivt. Vi spelar svensk folkmusik också, men den är ofta mer svårmodig och tungsint. De irländska texterna kan ha tragiskt innehåll om sånt som utnyttjade kolarbetare och brittisk övermakt, men musiken lyckas ändå signalera glädje.

Gyttring består av Patrik Midelf, Erika von Knorring och Robbin Stål och tillsammans hanterar de en lång radda olika instrument. Gitarr, förstås, men även 10-strängad cittern - släkt med grekisk bazooka - tin whistle, low whistle, mandolin, banjo och irländsk trumma av den typ som kallas bodhrán.

– Den kan liknas vid en puka som hålls lodrätt mot kroppen. Bodhrán, som för övrigt betyda åska på iriska, stäms samtidigt som man spelar på den.

Gytttring slog sina påsar ihop redan på gymnasiet hemma i Enköping för ett tiotal år sedan. Då handlade det mest om svensk folkmusik. Efter studier på olika håll flyttade alla tre tillbaka till Enköping igen och återsågs för lite jammande. Numera spelar de mestadels irländskt, men decemberkonserten innehåller även några svenska julklassiker och ett antal carols av engelskt snitt.

– De flesta irländska jullåtarna är byggda på jigs och reels, innehållet är ofta kopplat till kristendomen och Jesus kan mycket väl vara irländare, säger Patrik Midelf som betonar att Gyttring fokuserar mycket på det muntliga: 

– Texterna är viktiga för oss, men också att berätta en del om Irlands historia. Påskupproret 1918 är en händelse som irländarna ofta besjunger.

Exempel?

–  Ja, "Rising of the moon" handlar om att ta adjö för att ge sig ut och försvara sitt land. Sedan finns det andra, mer humoristiska låtar som till exempel den om rugbyspelaren Fergie McCormick som var så skicklig att ta bollar att han tog emot när en mamma kastade ut sitt barn från ett brinnande höghus. Demn typen av låtar är relativt nya, skrivna på 1070-talet när den irländska folkmusiken återupptäcktes.

Trots nästan enbart irländskt på repertoaren har medlemmarna i Gyttring ännu inte besökt Irland.

–  Förhoppningsvis kommer vi iväg dit nästa sommar, säger Patrik Midelf.

Biljetter på tickster.

Totalt hanterar Gyttring ett tiotal olika instrument.
Totalt hanterar Gyttring ett tiotal olika instrument.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!