22-åriga Moa skrev pjäs om ätstörningar

Tvångsbeteenden, ouppnåeliga samhällsideal och tystnadskultur. Det pratar Nyköpingsbon Moa Rudsäter, 22, i sin nya pjäs om ätstörningar. "Vi bemöter den 'vanliga' människans problem kring mat och ätande", säger hon.

Moa Rudsäter, 22, har skrivit pjäsen "MATPRAT - Vad sa du att du äter sa du?" som handlar om ätstörningar.

Moa Rudsäter, 22, har skrivit pjäsen "MATPRAT - Vad sa du att du äter sa du?" som handlar om ätstörningar.

Foto: Emma Yusufzai

Kultur2021-08-10 19:51

– Den handlar delvis om ätstörningar samtidigt som vi också bemöter den "vanliga" människans problem eller tankar kring mat och ätande. Det är ett svårt ämne. Därför slänger vi oss lite mellan humor och allvar, säger Moa Rudsäter. 

Den 29 augusti är det Nyköpingspremiär för föreställningen  "MATPRAT - Vad sa du att du äter sa du?" på Fåfängans kultur- och trädgårdscafé. Då ska Agnes Mårtensson, Filip Torp och manusförfattaren Moa Rudsäter i den nystartade teatergruppen "Teater Flopp" öppna för diskussion om ätstörningar. 

– Huvudpersonen jojobantar, vilket innebär att man hetsäter och går upp i vikt under en period för att sedan gå på diet. Och så pendlar man mellan att gå upp och ned. Det tror jag är ganska vanligt. Den vanliga människan lider ganska mycket av ångest kring mat, säger Moa Rudsäter och fortsätter:

– Det kan vara allt ifrån blickar när man tar fram lunchlådan till att man har ångest över att man åt pizza och glass under helgen. Man tänker för mycket. 

undefined
Agnes Mårtensson, Moa Rudsäter och Filip Torp debuterade med föreställningen på TeaterVerket i Stockholm i juni.

Moa Rudsäter började skriva på pjäsen efter att hon själv haft ångest kring mat. Tankar kring hur mycket hon vägde, vilken kropp som gick under kategorin "smal" och vad hon stoppade i sig spökade i flera år och forsätter än idag att göra det. 

– Jag har haft problem med att hantera min ångest. Då har mat varit lätt att använda som ångestdämpare för att jag har haft en slags upplevd kontroll. Men det blir dumt, för att du måste ju äta mat. 

Att ha arbetat med pjäsen har dock fungerat som plåster på såren, berättar hon. 

– Det var jäkligt terapeutiskt att göra den här föreställningen. Vi har pratat så himla mycket om det här nu vilket avdramatiserade problemet för mig. När vi spelade föreställningen i Stockholm öppnade publiken upp om sina egna erfarenheter efteråt vilket var skitkul. 

– Det finns ett systemfel. Vi blir påprackade med massor av ideal och jämförelsepunkter. Samtidigt handlar det om självkänsla och hur man hanterar sina problem. Jag tror att man som individ kan landa i sig själv och reflektera över varför man är så inriktad på kroppshets eller förbättring av ens eget utseende. Man kan bli okej med vem man är, säger hon. 

Föreställningen äger rum klockan 18 under söndagen den 29 augusti. Biljetter finns på Nyköpingsguiden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!