Det gör författaren och journalisten Anders Johansson, bosatt i Strängnäs, klart i sin senaste bok "Mysteriet Malcolm Munthe - Churchills agent i Norden" utgiven på Lind & Co.
– Med facit i hand är den vedertagna sanningen att de allierade och Sovjetunionen besegrade Nazi-Tyskland. Punkt slut. Men minnesluckorna är stora. Under krigets första år stod Storbritannien ganska ensamt mot Hitler-regimen. Krigsslutet var inte alls givet, säger Anders Johansson som plöjt tusentals sidor arkivmaterial från 1930-talets slut och framåt.
En nyckelspelare under krigets första år var en ung man vid namn Malcolm Munthe, son till svenska drottning Victorias livläkare Axel Munthe och den engelska adelsdamen Hilda Pennington Mellor. Malcolm växte upp i England men tillbringade sommarloven i Leksand, på herrgården Hildasholm som Axel förärat Hilda i morgongåva. Det var sådant man gjorde på den tiden om man var stadd vid hyfsad kassa.
Brittiske ministern Winston Churchill tog fasta på unge Malcolms kunskaper i svenska språket och gjorde honom till agent. Hans täckmantel var tjänsten som brittisk militärattaché i Stockholm och uppdraget var att rekrytera fler spioner till Churchills krigsorganisation som kunde operera bakom fiendens linje. För det var så Storbritannien då såg på den svenska inställningen till Hitlertyskland. I strategin ingick bland annat att lägga beslag på den svenska gruvdriften för att kunna förhindra Sveriges malmexport till den tyska vapenindustrin.
– Malcolm Munthe gjorde bland annat ett försök att värva Olof Lagercrantz som han lärt känna under uppväxtens somrar i Dalarna.
Men Malcolm Munthe opererade inte ostört. Svenska säkerhetspolisen var honom i hasorna med en viss Otto Danielsson i spetsen. Samme Säpo-kommissarie som långt senare skulle avslöja spionen Stig Wennerström.
När det började bränna under fötterna tog Malcolm Munthe flyget från Bromma och hem till London. Samma morgon hade den beryktade "smällen i Krylbo" inträffat - ett tyskt ammunitionståg flög i luften.
Anders Johansson efterforskningar har gett vid handen att det mycket väl kan ha varit Axel Munthe själv som placerade ut sprängladdningarna.
– Jag har hittat en del nytt stoff som pekar på det, bland annat ett brev från Axel Munthe till en lärare och teaterman i Krylbo.
"Mysteriet Malcolm Munthe" är Anders Johanssons fjärde bok med koppling till andra världskriget. De tidigare har fokuserat på den norska motståndsrörelsen under tyskarnas ockupation av Norge.
– Under arbetet med dem stötte jag flera gånger på Malcolm Munthe och min nyfikenhet väcktes.
Han dök i norska, svenska och brittiska arkiv, hela tiden med Malcolm Munthes egen bok "I krig är allt tillåtet" inom räckhåll.
Intresset för andra världskriget tycks aldrig ta slut.
– Nej, trots att många förutspått att det skulle avta så kommer det hela tiden nya böcker och filmer. Just nu befinner vi oss i en är en brytningstid. Ögonvittnena försvinner, det finns snart inga kvar med egna minnen. Men samtidigt öppnas tidigare slutna arkiv upp och vissa av skeendena omprövas.
Bland annat har uppgifter kommit i dagen som pekar på att hela konflikten lika gärna kunde ha utspelat sig på Nordkalotten.
– Då hade Sverige och Skandinavien blivit inblandande på ett helt annat sätt.