Nu öppnar "En annan värld" med Thunholm i konstmuseet

Från säng till scen kan steget tyckas långt. Men i Eskilstunakonstnären Jan Thunholms bildvärld smälte det offentliga och privata ihop till mångtydiga och rikt ornamenterade bilder.

Pia Thunholm är konstvetare och före detta museichef i Eskilstuna. Nu har hon satt i hop en uställning med sin bortgångne make, Jan Thunholms (1931-2014), verk.

Pia Thunholm är konstvetare och före detta museichef i Eskilstuna. Nu har hon satt i hop en uställning med sin bortgångne make, Jan Thunholms (1931-2014), verk.

Foto: Catarina Nitz

Kultur2021-04-16 19:10

Varje vår brukar Eskilstuna konstförening presentera årets stipendiat med en utställning i Eskilstuna konstmuseum. I år har ingen stipendiat kunnat utses, berättar föreningens ordförande Sven Janeheden.

I stället bjuder konstföreningen på en postum utställning med Jan Thunholm (1931-12014), som verkade som bildlärare och konstnär i Eskilstuna från 1980 fram till sin bortgång år 1914.

– Vi var några som satt i styrelsen med Jan i 20 år, men han pratade aldrig om sitt eget konstnärskap, säger Janeheden, som fick upp ögonen för Thunholms lätt surrealistiska bildvärd genom en bok skriven av konstnärens hustru, Pia Thunholm. 

undefined
Under en resa till polska Krakow fick Jan Thunholm träffa flera konstnärer som inspirerade honom att arbeta med tuschlaveringar.

Pia Thunholm själv har en bakgrund som konstintendent i bland annat Eskilstuna och har satt ihop utställningen som har titeln "En annan värld" och består av målningar i Thunholms speciella mix mellan akvarell och tusch samt grafik. 

Motiven kretsar ofta kring scenen, som ibland förvandlas till en säng, eller en paulun, som Thunholm gärna ville kalla det, berättar Pia Thunholm. 

Bilderna är fantasifullt utbroderade, scenen kan bli ett monument och paulunen kan bli till en hel budoar. Ornamentiken kan bestå av enkla streck, organiska former och erotiska symboler. Bilderna nästan kräver att man går nära.

undefined
Under hela sitt konstnärskap arbetade Jan Thunholm återkommande med sängen/budoaren och scenen som motiv. Bilderna fyllde han gärna med ornamentik.

Utställningen öppnar den 16 april och pågår till 15 augusti. Det blir ingen vernissage, däremot blir det en livesänd invigning på konstmuseets Facebook-sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!