Sanna Ekman regisserar Strängnäsrevyn

Hon har gjort det mesta i film- och scensvängen. Nu tar Sanna Ekman sig an Strängnäsrevyn.

Strängnäsrevyn har lyckats knyta till sig Sanna Ekman som regissör och koreograf.

Strängnäsrevyn har lyckats knyta till sig Sanna Ekman som regissör och koreograf.

Foto: Pressbild

Kultur2019-11-01 05:21

–  Jag ser fram emot att få jobba med de här härliga människorna som jag nyss blivit bekant med, säger Sanna Ekman som har en lång meritlista som skådespelare, dansare, regissör, koreograf, manusförfattare och filmskapare i bakfickan.

– Det ska bli superkul!

Och i revygänget är entusiasmen stor:

– Det känns nytt och lyx och jätteroligt, säger Strängnäsrevyns producent Annica Hultin-Näsman. 

– Vi fick tips om henne på revy-SM i augusti och sedan var det bara som simsalabim -  hon ville vara med oss!

Än då länge har revytrupp och regissör inte hunnit med så mycket mer än att träffas och känna lite på varandra. Men allt eftersom hösten fortskrider kommer de att ses allt oftare.

– Till en början en gång i veckan. Men när det börjar dra ihop sig till premiär lär det bli oftare, säger Sanna Ekman som började som dansare och gav sig ut på sin första turné redan som 16-åring. 

Dansen tog henne vidare till New York där hon skaffade sig en teaterutbildning. Det var egentligen inget hon tänkt sig från början. Planen var att hitta en annan, helt egen, väg.

– Varför utsätta sig för att bli jämförd med hela släkten?

Sanna Ekmans farfars far hette Gösta Ekman, farfar Hasse Ekman och hennes farbror Gösta "Papphammar" Ekman. Ytterligare två farbröder har också varit skådespelare och hennes egen pappa Mikael Ekman har under hela sitt liv varit verksam som regissör - filmerna om Jönssonligan är bara några av hans skapelser. 

När jag frågar kan hon faktiskt inte komma på en enda i hela stora släkten som inte har någon sorts anknytning till scen och scenkonst. Hennes mamma var sminkös och perukmakare, halvsyskonen har jobbat med tv.

–  Det är ett positivt arv, men också ett ok, säger Sanna Ekman som ändå avvek en smula genom att välja en annorlunda skådespelarutbildning när hon studerade den metodteknik som Marlon Brando anses vara den första och också den främsta att använda sig av.

–  Metoden bygger på 100 procentig avslappning och 100-procentig närvaro.

Vid mitten av 1990-talet återvände Sanna Ekman till Sverige och medverkade i TV-serier som  "Tre Kronor" och "Nya tider".  Hon har också spelat i en mängd tv-serier och filmer. 2016 filmregidebuterade hon med kortfilmen "Run, Ran, Run" som belönats med ett flertal priser vid internationella filmfestivaler, däribland för bästa regi, bästa utländska kortfilm och bästa kvinnliga filmskapare.

Förutom att regissera ska Sanna Ekman även göra koreografin till årets Strängnäsrevy.

Premiär nyårsafton!

Strängnäsrevyn. Bild från förra årets uppsättning.
Strängnäsrevyn. Bild från förra årets uppsättning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!