– Och vad har vi i den här kartongen då?
Konservator Annie Clausen viker försiktigt undan skyddspappret och lyfter upp ett svart tyg. När hon vecklar ut det glittrar det till av hundratals små stenar.
– Åh, det är den lilla svarta från 20-talet, konstaterar hon lyckligt och brer ut chiffongtyget på ett bord i Sörmlands Museums magasin.
Vem som en gång gått på fest i den här läckra kreationen minns nog ingen i dag, men förmodligen var det en medlem av familjen Celsing på Biby. När samlingarna från det sörmländska fidekommisset nyligen såldes på Stockholms Aktionsverk fanns klänningen i alla fall med bland utropen. För 6 500 kronor blev Sörmlands Museum ägare till charlestonklänningen med glasbroderier som visar sig vara i ett utmärkt skick.
- Jag gillar verkligen den där lilla rosen uppe på axeln. Och se vilka häftiga halsband som följde med, säger Gudrun Anselm som är ansvarig för museets samlingar.
Sörmlands Museum shoppade loss rejält när Bibys samlingar auktionerades ut förra veckan. Över en halv miljon kronor spenderade man. Det mesta på kläder, men åtta stolar, ett stort porträtt på Karl IX, en resekoffert, en 1700-talssekretär och ett bedårande litet badmintonset från 1800-talet ingår också i köpen.
– Bibyauktionen är unik eftersom Biby varit fideikommiss vilket innebär att man inte haft rätt att sälja slottets ägodelar. I stället har de gått i arv till äldste sonen och både kläder och möbler har blivit kvar i huset. Det är sällan vi har möjlighet att köpa en större samling som är knuten till Sörmland på det här sättet, säger Gundrun Anselm.
I dag har auktionsfynden äntligen anlänt till Nyköping - förutom möblerna sju stora flyttkartonger som museipersonalen nu försiktigt packar upp.
– Här har vi de röda byxorna, ropar Annie Clausen och kollegorna samlas nyfiket runt henne.
De röda knäbyxorna är daterade till 1700-talets mitt och har förmodligen tillhört någon av bröderna Gustaf och Ulric Celsing som var ambassadörer i Istanbul och bodde på Biby. Sörmlands Museum, som länge varit på jakt efter 1700-talsplagg till sin stora klädsamling, ropade in byxorna och en tillhörande väst för 38 000 kronor.
– Det finns inga spår av kroppsvätskor inne i byxorna så de kan inte ha använts särskilt mycket. Kanske blev de snabbt omoderna och hamnade längst in i en garderob, säger Annie efter en första undersökning av nyinköpet.
Men när hon vänder på knäbyxorna visar det sig att några ändå uppskattat klädesplaggen - nämligen skadedjuren. Undersidan är nästan helt uppätna.
– De här hamnar nog i karantän, konstaterar Annie.
Hon pekar på en frysbox i ett hörn av magasinet dit misstänkta plagg förvisas. 38 minusgrader i en vecka tar kål på både mal och pälsängrar.
Efter nedfrysningen ska byxorna konserveras. I sitt nuvarande trasiga skick kan de inte ställas ut. Och målet är ju att besökare faktiskt ska kunna se vad som gömmer sig i museets omfattande samlingar.
– Sörmlands Museum har en fantastisk klädsamling och vi har besök av många forskare. Det finns inte så mycket kläder bevarade från äldre tider, men i vårt arkiv kan man se hur kläderna utvecklats från 1700-talet och fram till våra dagar. Även när det gäller ett trasigt plagg som de här byxorna kan man studera materialval, tillskärningar och hur man sytt, säger Annie.
Hon har själv avbrutit semestern och kommit in till jobbet bara för att få vara men när inköpen packas upp. Och lika entusiastisk är Gudrun Anselm som nu hittat ett välinpackat 1700-talsglas i en av kartongerna.
– Kolla på det här, så pampigt! utbrister hon och håller upp glaspokalen från Kungsholms glasbruk som bär kung Fredrik I:s vapen.
Samtidigt kommer konservator Anna Sofia Tarukoski med ett par svarta damskor i handen. De ingick i en låda blandade skor som museet ropade in på auktionen, men nu har Anna Sofia fått en aha-upplevelse.
– De här måste väl höra ihop med den där svarta 20-talsklänningen. Det är precis samma tyg och glaspärlor.
Kollegorna jämför och håller med. Klänningen och skorna passar alldeles för bra ihop för att det ska vara en tillfällighet.
Nu ska alla inköp mätas, fotograferas och registreras. Kanske kan också nu levande medlemmar av familjen Celsing bidra med historier om föremål och kläder. I väntan på att det nya museihuset i Nyköping blir klart är sedan tanken att klenoderna från Biby ska kunna visas upp för allmänheten i magasinet.
– Det känns verkligen som julafton att få packa upp alla de här sakerna. Och det är väldigt roligt att de nu blir offentliga och inte göms undan i en privat samling, säger Annie Clausen.
Men även om det ingår både brudklänningar och vackert broderade festutstyrslar blad nyinköpen är hon själv allra mest lyrisk över några oansenliga vita skjortor och ett par långa strumpor. Märkningen UC avslöjar att de en gång tillhört diplomaten Ulric von Celsing (1731-1805).
– Det är oerhört svårt att komma över vardagsplagg från 1700-talet och de här är i väldigt gott skick. Kanske har skjortorna använts som brudgumsskjortor, och därför har de blivit kvar. Annars återanvändes det mesta. De broderade festplaggen har överlevt för dem kan man inte putsa fönster med, men strumpor slits ut och blir till trasor eller babyblöjor. Jag är väldigt glad att vi fått tag i de här.
Det mesta som inhandlades var kläder, men åtta stolar, ett stort porträtt på Karl IX, en resekoffert, en 1700-talssekretär och ett bedårande litet badmintonset från 1800-talet ingår också i köpen.