Från och med nästa vecka stänger Sörmlands museum för allmänheten. Det efter att regionen omfattas av striktare lokala råd för att motverka pandemins andra våg. Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ska man ”avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym”. Nästan alla bibliotek i länet har sedan tidigare stängt sina lokaler och erbjuder istället take-away-möjligheter.
Beslutet togs efter att regeringen Löfven presenterade de nya allmänna råden under måndagens presskonferens.
– Det blir ologiskt om vi håller öppet. Vi ska ta vårt ansvar, förstås. Det har varit en process internt men även mentalt. Det är sorgesamt när man precis blivit utnämnd till årets museum, säger Susanna Janfalk.
Det blir första gången museet stänger sina lokaler under pandemin. I mars stängde de sina visningar och program inomhus men höll museet öppet. Då halverades även besöksantalen. Men i takt med att samhället öppnades upp under sommarhalvåret slog de besöksrekord under juli, augusti och september då de kunde ha upp till 600 besökare per dag, berättar Susanna Janfalk.
Under de senaste två veckorna har dock besöken gått ned. I söndags var det bara 86 personer som gästade museet. Det skedde i samma takt som museet stängde visningarna i det berättande magasinet och halverade alla gruppvisningar.
– VI kan inte fortsätta upprätthålla verksamheten även om jag ända in i mitt hjärta inte tror att man smittas just inne hos oss. Det ger ett signalvärde att vi lyssnar. Många bibliotek i Nyköping har också stängt. Då blir det i linje med det också, säger Susanna Janfalk.
I dagsläget är det tänkt att museet ska hålla stängt för allmänheten fram till den 22 december. Beslutet om en eventuell förlängning tas i nästa vecka. Under den tiden ska de bedriva verksamheten online. Bland annat Sörmlandssalongen ska spelas in online och visas på hemsidan. Även den nya utställningen kring mathantverk ska bli digital och likaså utställningarna i Kungstornet.
– Jag hoppas att det här betyder att vi medborgare ännu mer tar pandemin på allvar. Sedan är jag av meningen att kultur är jätteviktigt. Men i akuta lägen går förstås hälsan först. Det får vi säga att vi är i just nu, säger Susanna Janfalk.