I Torshälla driver Tomas "Toffsy" Sifarow restaurangen och kulturhuset Sagasalongen. Under fredagen kommer han att organisera en pubafton med trubadur för att fira att restriktionerna som hämmat honom och Sveriges alla andra krögare under så lång tid äntligen lättar – men firandet till trots kommer han inte släppa garden helt, något han tror att han har gemensamt med sina gäster.
– Vi märker att det finns en större efterfrågan i biljettförsäljningen och att större sällskap vågar boka bord igen... Men jag tror att folk vågar väldigt försiktigt. Det kommer ta ett tag innan det nya blir helt normaliserat, och för folk att vänja sig efter 18 månader av stiltje.
Tomas Sifarow berättar att det smittsäkra arbetssätt som man vant sig vid inte kommer att försvinna helt bara för att restriktionerna lättar.
– Vi kommer fortfarande att ha lite lappar som uppmanar till avstånd där det går, och handsspritsstationerna blir kvar. Jag tror att gästerna kommer uppskatta att man inte bara kör plattan i botten på en gång, det gäller nog att ha ett litet samspel med gästerna beroende på hur de känner.
I Nyköping är Anna Öhrner kulturprogramansvarig. Likt Tomas Sifarow så berättar hon att viss försiktighet kommer att behållas trots att kraven från Folkhälsomyndigheten förändras.
– Den stora skillnaden blir att vi har släppt upp en del evenemang där vi tidigare begränsat antalet platser. Till exempel Culturum – där vi tagit 300 sittande gäster med avstånd – är vi idag jätteglada kunna fylla salongen igen, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt är man ju lite försiktig också. Det gångna året har lärt en att vara lite samlad och återhållsam. Kommer det snart att införas krav om vaccinpass? Vi märker att viss publik är jätteglad över lättnaderna medans vissa är lite mer avvaktande och vill veta att pandemin verkligen är över innan man börjar gå ut.
Precis som i Sagasalongen kommer handspritsstationerna i Nyköpings kulturlokaler att finnas kvar, och gäster kommer att uppmanas till att visa hänsyn och hålla avstånd där de går.
Har ni lärt er något positivt under pandemin som ni kommer fortsätta med?
– En sak vi har fått med oss är utvecklingen av digitala evenemang som vi kanske inte fått om det inte vore för pandemin. Där ser vi vissa positiva möjligheter att kunna nå en större publik, särskilt i de fall där evenemangen är gratis. Det kan vara bra att kunna nå folk som har svårt att ta sig hemifrån. Men i slutändan är kulturen gjord för att ses live, och vi är glada över att nu kunna göra det.
På Hotell Statt i Katrineholm är Sarah Lagerbäck VD. Likt Anna Öhrner och Tomas Sifarow menar hon att pandemirutiner kring hygien och avstånd är något som har fungerat bra, och som både personal och gäster har uppskattat. Just avståndskravet har faktiskt lett till en bättre logistik mellan folk i lokalerna.
– Vi kommer att fortsätta med vissa avståndsmarkeringar så att det blir enkelt att ha ett bra flöde och att folk inte ska behöva stå på varandra, säger hon.
Hon förklarar att en av de största problemen med restriktionerna, som har ändrat form vid många tillfällen under pandemin, är att det skapat en social osäkerhet över vad som är tillåtet vid till exempel bröllop – även kring småsaker som huruvida det är okej att gå från ett bord till ett annat för att hälsa på en släkting.
– Skillnaden nu blir att gäster på till exempel bröllop kan stå upp och ta en välkomstdrink. Äntligen får de skåla, röra på sig, kanske till och med dansa lite. Det känns väldigt kul för dem! Fram tills nu har större sällskap inte riktigt vetat hur de får bete sig. "Hur var det nu vid bröllop och fester" har folk frågat sig, "skulle man inte kramas och röra på sig?" Ingen har velat göra fel, men det har heller inte varit så enkelt att göra rätt.
– För deras skull blir det nu mycket mer avslappnat och roligt, och det blir väldigt skönt för oss i personalen att inte behöva agera poliser och splittra familjer som råkar sitta för många vid samma bord. Självklart kommer vi fortsätta att hålla ordning och reda, men på vårat eget sätt, säger hon.