Sörmlands nöjesarrangörer äntligen av med sina bojor

Under onsdagen tas nästan alla restriktioner bort. Det blir återigen tillåtet att tränga sig in mellan två främlingar och med bankkortet i högsta hugg vifta sig till bartenderns uppmärksamhet.
Men hur kommer det att bli? Kommer nöjeslivet att gå tillbaka till hur det var innan pandemin? Vi frågar tre arrangörer i Sörmland.

I Torshälla, Katrineholm och Nyköping har nöjesarrangörer under hela pandemin slitit med att möta sina gästers behov utan att bryta mot Folkhälsomyndighetens regler. Efter en lång tid av restriktioner kan de nu återgå till att själva styra över sina rutiner – och vissa lärdomar har de faktiskt fått under pandemin.

I Torshälla, Katrineholm och Nyköping har nöjesarrangörer under hela pandemin slitit med att möta sina gästers behov utan att bryta mot Folkhälsomyndighetens regler. Efter en lång tid av restriktioner kan de nu återgå till att själva styra över sina rutiner – och vissa lärdomar har de faktiskt fått under pandemin.

Foto: Privat

Kultur2021-09-28 20:49

I Torshälla driver Tomas "Toffsy" Sifarow restaurangen och kulturhuset Sagasalongen. Under fredagen kommer han att organisera en pubafton med trubadur för att fira att restriktionerna som hämmat honom och Sveriges alla andra krögare under så lång tid äntligen lättar – men firandet till trots kommer han inte släppa garden helt, något han tror att han har gemensamt med sina gäster.

– Vi märker att det finns en större efterfrågan i biljettförsäljningen och att större sällskap vågar boka bord igen... Men jag tror att folk vågar väldigt försiktigt. Det kommer ta ett tag innan det nya blir helt normaliserat, och för folk att vänja sig efter 18 månader av stiltje. 

undefined
Tomas "Toffsy" Sifarow kan under onsdagen nästan dubbla sina sittplatser i Sagasalongen i Torshälla. Trots det kommer han att fortsätta att visa hänsyn mot de gäster som känner en viss oro trots lättade restriktioner.

Tomas Sifarow berättar att det smittsäkra arbetssätt som man vant sig vid inte kommer att försvinna helt bara för att restriktionerna lättar.

– Vi kommer fortfarande att ha lite lappar som uppmanar till avstånd där det går, och handsspritsstationerna blir kvar. Jag tror att gästerna kommer uppskatta att man inte bara kör plattan i botten på en gång, det gäller nog att ha ett litet samspel med gästerna beroende på hur de känner. 

undefined
Anna Öhrner, kulturprogramansvarig på Nyköpings arenor, är i grund och botten glad över att merparten av restriktionerna nu tas bort – men poängterar att pandemin inte är över och att Nyköpings kulturlokaler kommer behålla vissa lättare smittskyddsåtgärder.

I Nyköping är Anna Öhrner kulturprogramansvarig. Likt Tomas Sifarow så berättar hon att viss försiktighet kommer att behållas trots att kraven från Folkhälsomyndigheten förändras.

– Den stora skillnaden blir att vi har släppt upp en del evenemang där vi tidigare begränsat antalet platser. Till exempel Culturum – där vi tagit 300 sittande gäster med avstånd – är vi idag jätteglada kunna fylla salongen igen, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt är man ju lite försiktig också.  Det gångna året har lärt en att vara lite samlad och återhållsam. Kommer det snart att införas krav om vaccinpass? Vi märker att viss publik är jätteglad över lättnaderna medans vissa är lite mer avvaktande och vill veta att pandemin verkligen är över innan man börjar gå ut. 

Precis som i Sagasalongen kommer handspritsstationerna i Nyköpings kulturlokaler att finnas kvar, och gäster kommer att uppmanas till att visa hänsyn och hålla avstånd där de går. 

Har ni lärt er något positivt under pandemin som ni kommer fortsätta med?

– En sak vi har fått med oss är utvecklingen av digitala evenemang som vi kanske inte fått om det inte vore för pandemin. Där ser vi vissa positiva möjligheter att kunna nå en större publik, särskilt i de fall där evenemangen är gratis. Det kan vara bra att kunna nå folk som har svårt att ta sig hemifrån. Men i slutändan är kulturen gjord för att ses live, och vi är glada över att nu kunna göra det.

undefined
Katrineholms Hotel Statts vd Sarah Lagerbäck menar att en stor skillnad med de lättade restriktionerna blir att familjer som samlats på till exempel bröllop inte längre behöver oroa sig över om det är okej att gå några meter i lokalen för att hälsa på en släkting.

På Hotell Statt i Katrineholm är Sarah Lagerbäck VD. Likt Anna Öhrner och Tomas Sifarow menar hon att pandemirutiner kring hygien och avstånd är något som har fungerat bra, och som både personal och gäster har uppskattat. Just avståndskravet har faktiskt lett till en bättre logistik mellan folk i lokalerna.

– Vi kommer att fortsätta med vissa avståndsmarkeringar så att det blir enkelt att ha ett bra flöde och att folk inte ska behöva stå på varandra, säger hon.

Hon förklarar att en av de största problemen med restriktionerna, som har ändrat form vid många tillfällen under pandemin, är att det skapat en social osäkerhet över vad som är tillåtet vid till exempel bröllop – även kring småsaker som huruvida det är okej att gå från ett bord till ett annat för att hälsa på en släkting.

– Skillnaden nu blir att gäster på till exempel bröllop kan stå upp och ta en välkomstdrink. Äntligen får de skåla, röra på sig, kanske till och med dansa lite. Det känns väldigt kul för dem! Fram tills nu har större sällskap inte riktigt vetat hur de får bete sig. "Hur var det nu vid bröllop och fester" har folk frågat sig, "skulle man inte kramas och röra på sig?" Ingen har velat göra fel, men det har heller inte varit så enkelt att göra rätt.

– För deras skull blir det nu mycket mer avslappnat och roligt, och det blir väldigt skönt för oss i personalen att inte behöva agera poliser och splittra familjer som råkar sitta för många vid samma bord. Självklart kommer vi fortsätta att hålla ordning och reda, men på vårat eget sätt, säger hon.                                                                                   

Detta gäller från den 29

– Deltagartaken för allmänna sammankomster tas bort. Detta gäller till exempel för idrottsmatcher, konserter, teatrar.

– Deltagartaken för events i hyrda lokaler försvinner.

– Avståndskrav mellan sällskap på caféer och restauranger tas bort, deltagartaket om max åtta personer per sällskap likaså. Krögare är inte längre tvungna att se till att gäster håller avstånd till varandra.

– Rekommendationen om att jobba hemifrån upphör att gälla. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!