Ljudboksinläsarna är bokbranschens nya stjärnor

I takt med ljudbokens ökade popularitet har ljudboksinläsarna blivit allt viktigare för en boks framgång. En del av dem har till och med blivit stjärnor i sin egen rätt. Nu kan de stå inför ett möjligt existentiellt hot när AI-inlästa böcker gör sitt intåg.

Skådespelaren Stefan Sauk är en av de mest anlitade ljudboksinläsarna.

Skådespelaren Stefan Sauk är en av de mest anlitade ljudboksinläsarna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Deckare2023-12-15 12:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många lyssnare väljer en bok lika mycket utifrån vem som läser in den som vem som skrivit den. Det märks inte minst på kommentarerna på ljudbokstjänsterna som lika ofta handlar om inläsaren som om boken. 

Inläsarna engagerar, både på gott och ont. 

Det har jag själv fått erfara. 

På gott när min debut "Feber" blev en succé vilket jag delvis kan tacka Gunilla Leining för. Hon är en branschens mest omtyckta röster och har flera gånger prisats som Sveriges bästa ljudboksinläsare. 

Men det kan också vara på ont.

Som om man till exempel byter uppläsare mitt i en serie. I mitt fall handlade det om att Leining var uppbokad när förlaget ville släppa den senaste boken "Splitter." De bedömde att serien var tillräckligt etablerad att ett byte skulle fungera istället för att skjuta på releasen. Mitt val föll på Sofia Berntson vars hesa röst jag gillade.

Fungerade det? 

Nja. På Storytel fick "Splitter" lägst snittbetyg av mina böcker - 3,8 - trots att den hyllades av många läsare. Visst finns där sågningar – en del tyckte att den var lång och slutet för utdraget - men lika mycket av kritiken verkade härröra från sådana som hade svårt att acceptera den nya inläsaren. Själv tyckte jag att Sofia Berntson gjorde ett ypperligt jobb.

Vilka är då de största namnen bland ljudboksinläsarna? 

De flesta av dem är inte oväntat skådespelare, som Stefan Sauk, Katarina Ewerlöv, Jonas Malmsjö, Marie Richardsson, Angela Kovács, Magnus Roosman och Mirja Turestedt. Men här finns också de med andra bakgrunder. Gunilla Leining var tidigare tv-producent. Fredde Granberg slog igenom som komiker och ena halvan av Ronny & Ragge.

AI:s intåg har dock väckt en rädsla i deras skrå över att de riskerar att ersättas. Storytel har redan börjat släppa AI-inlästa titlar. Men det stannar inte där: De vill även att lyssnarna ska kunna välja bland så kallade röstkloner av kända röster. 

Jag hoppas verkligen att inläsarna i så fall blir väl kompenserade med någon form av licensavtal för lånet av deras röst.  

Men med en mäktig aktör som Storytel, som senast i somras ville "omförhandla" den redan låga ersättningen till förlagen och därmed till författarna, är jag rädd för att alla kreatörer till sist lär stå där och tvingas ta det de erbjuder.

Johans 3 tips:

undefined
Danske thrillermästaren Jens Henrik Jensens är tillbaka med den sjätte boken om krigsveteranen Niels Oxen.

Pilgrim
Jens Henrik Jensen (Polaris)

Jag har lite svårt för Stefan Sauks teatraliska manér som inläsare, men han är onekligen rätt man att ta sig an Jens Henrik Jensens sjätte del om den plågade före detta elitsoldaten Niels Oxen som är på vildmarksvandring tillsammans med sin son när han lockas tillbaka av den gamle spionchefen Axel Mossman. Han ber Oxen bistå de danska skattemyndigheterna under ett hemligt köp av bankuppgifter i Panama – ett uppdrag som snart går fel. Precis som de tidigare böckerna blir det en välskriven och rafflande historia med starka karaktärer och gripande relationer. 

undefined
Gabriella Ullberg Westin bjuder på spännande flykt i "Calima". Titeln är ett meteorologiskt fenomen bestående av damm i luften som kommer från Sahara.

Calima
Gabriella Ullberg Westin (Harper Collins Nordic)

"Amerikansk jord" är en av de senaste årens bästa böcker jag läst på temat kallsvettig flykt till nytt land. "Calima" är kanske inte riktigt på samma gastkramande mästarnivå, men en spännande skildring av Maja som tvingas lämna allt bakom sig och sätta sig på ett plan till Gran Canaria med sina två barn efter att maken dödats. Med nya identiteter måste de skapa en ny tillvaro i en liten stad och samtidigt leva med rädslan att gärningsmannen ska hitta dem. På ön lär de känna det svenska paret Estelle och Martin som också visar sig dölja egna hemligheter. Trovärdig, medkännande och bitvis obehaglig i sin gestaltning av vardaglig paranoia, följsamt uppläst av Mirja Turestedt.

undefined
Héléne Gullbergs "Adepten" var en av Svenska Deckarakademins nominerade till årets deckardebut.

Adepten
Héléne Gullberg (Bazar)

Den förmögne samlaren Sten Hammar hittas mördad på sin gård i Östhammar och den nyseparerade polisen Karin Klinga skickas dit. Den briljanta antikvitetsexperten Majja Skog får i uppdrag att värdera samlingen och hittar snart viktiga spår i utredningen. Men Majja har även band till offret - som åttaåring blev hon Stens adept. Angela Kovács läser med bra flöde Gullbergs eleganta spänningsdebut (nominerad av Svenska Deckarakademin), som är mer underhållande "Pygmalion"-parafras än spänning. Som tidigare föremålsexpert på Bukowskis får författaren vartenda antikt föremål att skimra, men det är teckningen av den excentriska Majja Skog som glimrar mest. 

Johan Brännström är journalist och deckarförfattare.