Daniel Gildenlöw
Daniel Gildenlöw har varit med i Melodifestivalen två gånger. Första gången 2010 med bandet Pain of salvation och andra gången fem år senare, då som soloartist.
Men att det skulle bli Melodifestivalen för Pain of salvation var inte självklart.
– Vi höll på med en skiva men distributionsbolaget gick i konkurs. Medan de höll på att reda ut det kunde vi inte ge ut någonting och inte heller gå någon annanstans. Vi hade massor av material som inte kunde ges ut.
En dag när Daniel Gildenlöw var på Parken zoo med sin familj kom ett oväntat samtal.
– Vårt förra managment sa att Christer Björkman precis hade varit där för att kolla om de hade något intressant. Då hade han råkat höra en liveupptagning från när vi spelade i Turkiet. Han ville att vi skulle skicka in material för att vara med i Melodifestivalen.
Sagt och gjort. Daniel Gildenlöw satte sig ned för att välja ut någon av de låtar som bandet tidigare hade samlat på sig.
– En kändes helt självklar, den var perfekt för Melodifestivalen. Vi hade en till som var mer rockig och sedan slängde jag med "Road salt" för att den var ändå under tre minuter. Den skickade jag bara med, men tänkte att den inte skulle komma med.
När en representant från SVT sedan ringde upp Daniel Gildenlöw för att berätta vilken låt som hade kvalat in var chocken total.
– Min spontana reaktion var: "VA? DEN LÅTEN?", det var helt obegripligt.
Men när Pain of salvation stod på scen i Örnsköldsvik var det alltså "Road salt" som framfördes. Låten som till en början var bandets tredjealternativ.
– Det är egentligen bara jag som spelar i den låten så vi blev väldigt förvirrade kring hur vi skulle framföra den. Det var ju bara orgel och sång. Vi kom fram till att vi gör den som vi skulle gjort den live, så de som inte spelade i låten gjorde ingenting.
"Road salt" tog sig vidare till andra chansen i Örebro men blev sedan utslagen i en duell mot en veteran i sammanhanget, Pernilla Wahlgren.
– De hade gjort en kampanj om att återta schlagern med mottot att det bara skulle vara schlager i Melodifestivalen. Det gick ut stenhårt från Pernillas team med T-shirts och allting, för det hade väl kommit in en del annan musik vid det här laget. Det gick väl inte så jättebra i andra chansen, vi hade väl inte riktigt oddsen på vår sida.
Fem år senare valde Daniel Gildenlöw att ställa upp i tävlingen igen men denna gång som soloartist med låten "Pappa".
– Jag ville inte göra den låten själv men tänkte att jag kunde skicka in den så någon annan kunde sjunga den, det kändes som en bättre idé. De tyckte att jag skulle göra den själv så det blev så till slut, nästan lite motvilligt. Det kändes inte lika kul att delta med en låt jag inte riktigt kände mig bekväm med plus att jag var själv och inte hade ett band med mig. Det var definitivt roligare första gången.
Den här gången tog det slut redan i deltävlingen där Daniel Gildenlöw slutade på en sjundeplats och fick lägst antal röster i Melodifestivalen 2015.
I dag är han fortfarande högst aktiv inom musikbranschen.
– Vi håller på med en skiva just nu, det har gått lite på och av. Man tappade lite styrfart under pandemin. Samtidigt var det skönt att vara hemma i två år, men när skivan blir klar blir det väl någon liten turné i höst.
Daniel Gildenlöw arbetar även som gitarrlärare på Kulturskolan.
Skulle du kunna tänka dig att vara med i Melodifestivalen igen?
– Ja, jag tycker det var jättekul. Skulle man ha rätt låt och känner att det var kul att vara med så skulle jag inte tveka.
Viktor Frisk
Influencern Viktor Frisk har deltagit i Melodifestivalen flera gånger med Samir Badran. Bland annat 2015 ställde duon upp med låten "Groupie" och året efter ställde de upp igen, den gången med låten "Bada nakna". Båda gångerna tog de sig till final via andra chansen. Duon tog sedan en paus innan de gjorde comeback i Melodifestivalen 2018 med låten "Shuffla". De slutade på en fjärdeplats i finalen. Idag jobbar Viktor Frisk fortfarande som influencer och har nyligen deltagit i program som Fångarna på fortet och Kompani Svan. Han har även medverkat i Let's dance. Frisk är bosatt i Stockholm tillsammans med sambon Andreas Gran. Paret förlovade sig i april förra året.
Felicia Olsson
Eskilstunatjejen Felicia Olsson deltog i Melodifestivalen för första gången 2013 med låten "Make me no 1." Då slutade hon på en femteplats i deltävlingen i Göteborg men låten tog sig senare in på en niondeplats på svensktoppen samma år. Några år senare, närmare bestämt 2018, valde hon att ställa upp i musiktävlingen igen. Då med låten "Break that chain" som slutade på en sjundeplats i den fjärde deltävlingen.
Christer Lindarw
Christer Lindarw har deltagit i Melodifestivalen tre gånger med dragshow-gruppen After dark. 2004 medverkade gruppen med låten "La dolce vita" som fick stort genomslag, så pass stort att gruppen senare valdes in till Melodifestivalens Hall of fame på grund av sitt ikoniska framträdande. 2007 var det dags att ställa upp i Melodifestivalen igen, denna gången med låten "(Åh) När ni tar saken i egna händer", en låt som varken gick vidare till andra chansen eller finalen. 2016 var det tredje gången som Afrer dark ställde upp i musiktävlingen. Låten de tävlade med hette "Kom ut som en stjärna" men gick inte vidare från sin deltävling. Gruppen lades ned 2018 efter 40 år som aktiva. Under 2020 återvände After dark som en ny konstellation i "Club after dark" på Vasateatern i Stockholm. En show med Christer Lindarw som producent.
Towa Carson
Tre gånger har Towa Carson stått på Melodifestivalens scen, första gången redan 1967 med två bidrag. 1968 återvände hon med låten "Du vet var jag finns" och slutade på en tredje plats i tävlingen. Därefter hade hon en längre paus från musiktävlingen men ställde återigen upp 2004. Tillsammans med Ann-Louise Hansson och Siw Malmqvist framförde hon låten "C'est la vie". I finalen slutade trion på en tiondeplats, sist av alla.
Photogenique
Duon Photogenique bestående av Jimmie Johansson och Mika Korkeamäki ställde upp i Melodifestivalen 1997 med låten "Nattens änglar", skriven av Jonas Berggren från Ace of base. Låten hade innan fått bra publikrespons men trots det blev det en riktig flopp. Bidraget fick nämligen inte en enda poäng av juryn. Photogenique hamnade därmed på sistaplats.