Jakten på Eskilstunas mest ikoniska recept

Det finns människor som sitter på Eskilstunas mest omtalade recept.
Flera av dem är hemliga.
– Det är inte till salu, inte ens för 100 000, säger Rickard Löfqvist – medgrundare till "Cornerdippen".

Rickard "Löken" Löfqvist minns Cornerdippens storhetstid med värme. Den stora frågan är: Kommer han att avslöja receptet?

Rickard "Löken" Löfqvist minns Cornerdippens storhetstid med värme. Den stora frågan är: Kommer han att avslöja receptet?

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2025-01-18 19:54

Hamburgerrestaurangen Corner.

Alla Eskilstunabor tänker nu på samma sak – den ikoniska dippen.

Cornerdippen har varit omtalad i årtionden. På Flashback finns det inlägg där flera har försökt att få tag i och avslöja receptet. Men ingen har lyckats laga den som originalet.

Det finns ett enormt engagemang och hemlighetsmakeri kring dippen – tidningen ska nu försöka att få tag i receptet.

Rickard "Löken" Löfqvist arbetade på Corner i Eskilstuna under drygt 16 år. Tillsammans med grundaren Egon Eriksson spenderade han dag ut och dag in med att flippa burgare.

I dag driver han Lökens i Eskilstuna, där han än i dag säljer dippen från Corner.

Hur ofta får du frågan om receptet?

– Säkert varje vecka och jag säljer en hel del varje dag. På Corner kunde vi sälja flera hundra varje dag, säger Rickard Löfqvist.

Det var Egon Eriksson som var huvudmannen bakom receptet och förbättrade det tillsammans med Rickard.

– Vi blandade alltid dippen själva, för att ingen skulle få se receptet. Vi gav aldrig ut det. Den enda jag har gett receptet till är min syster.

Rickard ger aldrig ut receptet, men måste uppge vad det är i på grund av allergener. 

Här har vi kanske vår chans.

– Det är majonnäs, chilisås, lök och kryddor. Många tror att det är gräddfil eller mjölk i, men den är helt laktosfri, säger Rickard Löfqvist.

På Flashback hittar vi receptet som läckt i kommentarsfältet. När tidningen visar det för Rickard skakar han på huvudet.

– Nej, det där är fel. Det är varken filmjölk, grädde eller mjölk i.

Vi får inte veta mått eller varumärken på ingredienserna. Inte ens när vi diskuterar dippen under en längre tid råkar han avslöja något kring den.

undefined
Ja, Rickard Löfqvist har kvar receptet på den eftertraktade dippen och säljer fortfarande en försvarlig mängd portioner varje vecka.
undefined
Egon Eriksson var grundaren av hamburgerrestaurangen Corner i Eskilstuna. 2018 gick han bort och blev 76 år gammal.

Har du blivit erbjuden pengar i utbyte mot receptet?

– Nej, det har nog aldrig hänt.

Skulle du ge ut det om någon erbjöd dig 100 000?

– Nej, det är verkligen inte till salu. Den här dippen ..., säger Rickard samtidigt som han plockar fram en burk och slutför meningen:

– ... Den är värd sin vikt i guld.

Lukten av dippen får tidningen att minnas tillbaka till Corners storhetstid. Till Gallerian, Nygatan och Västeråsvägen.

Men receptet i sin helhet – får vi aldrig.

undefined
"Den är värd sin vikt i guld", säger Rickard Löfqvist. Ett gram guld med 24 karat kostar i dagsläget drygt 960 kronor. Ett kilo av Cornerdippen skulle då alltså kosta 960 000 kronor, om Rickard får bestämma.

Ikoniska recept:

13C, KYCKLING MED CASHEWNÖTTER, PÅ SPICY HOT:

undefined
13C på Spicy hot är en klassiker i många Eskilstunabors ögon.

Det här är en så kallad klassiker. Är det rätten som beställs mest på Spicy hot? Flera vittnar om det.

Delägaren Binh Tran berättar att det är färska råvaror och mycket kärlek i såsen.

– Receptet är internt, men jag skulle inte säga att det är hemligt, säger Binh Tran och skrattar.

Han förklarar inte exakta receptet men avslöjar vilka ingredienser det är i såsen. 

  • Ostronsås.
  • Fisksås.
  • Socker.
  • Salt.
  • Vatten.
  • Kycklingbuljong.
  • Kryddor.

SKOLANS CORNFLAKESFISK:

undefined
Skolans cornflakesfisk ger nostalgi.

Vi alla har ätit den – skolans cornflakesfisk.

Lotta Löfgren, kock på Norrvallavägens förskola, ger gladeligen ut receptet:

  • Vit fisk, oftast sej.
  • Margarin.
  • Ströbröd.
  • Smulade cornflakes.
  • Citronpeppar.
  • Salt.
  • Strö cornflakes-blandningen på fisken.

FRITERAD BANAN MED GLASS PÅ MING PALACE:

undefined
Friterad banan med glass på Ming Palace är en klassiker.
  • Frityrsmeten:
  • Mjöl.
  • Ättikssprit.
  • Olja.
  • Bakpulver.
  • Bananen, med frityrsmeten, friteras i 180-gradig olja.
  • Servera med vaniljglass.

SKOLANS COWBOYSOPPA

undefined
Köttfärs och tärnad potatis är två viktiga ingredienser i cowboysoppan, som varenda skolungdom i hela Eskilstuna ätit någon gång.

Cowboysoppan minns man, och inte bara för namnet.

Även här hjälper Lotta Löfgren till med receptet:

  • Tomatpuré.
  • Chilisås.
  • Köttfärs.
  • Lök.
  • Paprikamix.
  • Tärnad potatis. Gärna fast potatis.
  • Oregano.
  • Salt.
  • Peppar.
  • Chilipulver.
  • Paprikapulver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!