Joachim, 32, är bäst i Eskilstuna på att sova

Kvaltävlingarna i Sveriges första sömnmästerskap har gått av stapeln. Joachim Karlsson från Eskilstuna var en av de bästa i Sörmland på att sova. "Jag kände att jag gjorde en bra insats", säger han till tidningen.

Kvaltävlingarna i Sveriges första sömnmästerskap har gått av stapeln. Joachim Karlsson var en av de bästa i Sörmland på att sova.

Kvaltävlingarna i Sveriges första sömnmästerskap har gått av stapeln. Joachim Karlsson var en av de bästa i Sörmland på att sova.

Foto: Pressbild

Eskilstuna2024-03-05 11:35

Har du svårt att sova? Kanske ligger du och vrider på dig ända fram till småtimmarna? Eller är du bara en morgonmänniska?

Det är inte sömneliten Joachim Karlsson från Eskilstuna. Han har varit med och tävlat i ett sömnmästerskap tillsammans med 365 andra sjusovare runt om i Sverige.

Incheckade på hotell runt om i landet med pulsklocka skulle han sova så gott han bara kunde. När han sedan vaknade upp efter en god natts sömn skulle han lämna in sina resultat som senare skulle analyseras. Med sina 120 poäng blev han näst bäst i Sörmland – och bäst i Eskilstuna.

– Det var en väldigt rolig tävling och jag kände att jag gjorde en bra insats. Tyvärr räckte det inte till en finalplats men det var spännande att se hur ens sömn mätte sig med andras, säger Joachim Karlsson.

Har du alltid varit bra på att sova?

– Ja, det har jag väl alltid varit bra på. Många har sagt att jag sover väldigt tungt. När jag såg att det skulle vara ett sömnmästerskap blev jag direkt intresserad. Jag tänkte att jag hade rätt förutsättningar för att vara med i tävlingen och göra bra ifrån mig.

Har du några tips på hur man sover lika bra som du?

– Ett tips jag har är väl att man ska försöka sysselsätta sig tills man blir trött. Ett annat knep kan vara att äta något gott med mycket socker i strax innan man ska sova. Då får man en rejäl dipp, säger Joachim Karlsson.

Så bedöms de tävlande:

Deltagarna har totalt 10h på sig att sova, vilket är tävlingens gemensamma nämnare. 
Mätverktyget ger data som innefattar; djupsömn, remsömn, lättsömn och vakentid.

All vakentid får man poängavdrag för. Ett lager adderas genom att värdera sömnstadierna, eftersom varje sömnstadie, precis som inom sömnforskning, värderas lite olika.

Värdering:
Djup = x1,5
Rem = x1,3
Lätt = x1,1 

Vakentid är rakt av poängavdrag. Avdraget räknas ut genom 600min (10h) minus summan av djupsömn, remsömn och lättsömn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!