Så jobbar polisen – för att avslöja Eskilstunas svartklubbar

Svartklubbar med alkohol, droger och tillvägagångssätt för att kringgå lagar.
Polisen i Eskilstuna menar att svartklubbar är en del av kriminell ekonomi.
– Vi arbetar mot svartklubbar väldigt hårt, säger Jenny Klevstig, polisinspektör i Eskilstuna.

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om svartklubbar i Eskilstuna. Nu berättar polisen om sin syn på svartklubbar. "Det är en del av kriminell ekonomi", säger Jenny Klevstig, polisinspektör.

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om svartklubbar i Eskilstuna. Nu berättar polisen om sin syn på svartklubbar. "Det är en del av kriminell ekonomi", säger Jenny Klevstig, polisinspektör.

Foto: TT/Privat/Gabriel Serrander (montage)

Eskilstuna2025-03-10 21:03

Eskilstuna-Kuriren har tidigare pratat med personer som både driver och även besöker svartklubbar i Eskilstuna.

Det är en verksamhet som lyckas gå under radarn och som har hittat kryphål i Sveriges lagar. Runt svartklubbarna i Eskilstuna pågår ett enormt hemlighetsmakeri.

Jenny Klevstig är polisinspektör i Eskilstuna och menar att arbetet mot svartklubbar är något som pågår regelbundet.

– Vi jobbar mycket med svartklubbar, det är en del av kriminell ekonomi och något som vi ska arbeta mot väldigt hårt. Polisens motivation är det inga problem med, vi gör det vi kan när vi får in information om svartklubbar, säger hon och fortsätter:

– Sen får vi in ganska lite information om svartklubbar, det är inte många som vill berätta att de besöker den typen av klubbar.

Det finns svartklubbar i Eskilstuna som har varit ganska kortvariga.

– Vi har haft föreningar som inte har skött sig och bedriver en verksamhet de inte haft tillstånd för. Den typen av verksamhet ser vi där man både röker vattenpipa och bjuder på alkohol, då utan tillstånd.

Jenny Klevstig berättar även att man samarbetar med flera olika myndigheter kring svartklubbar.

– Vi samarbetar med Eskilstuna kommun, skatteverket och arbetsmiljöverket där vi gör regelbundna tillsyner i olika lokaler. Men även hos olika företag och föreningar. Målet är att det inte ska förekomma någon kriminell verksamhet.

Svartklubbsarrangörer menar att man hittat ganska mycket kryphål för att inte åka fast. Hur ser du på det?

– Det är ingen information som jag har.

Men det måste väl kännas lite surt om man lyckas kringgå lagen?

– Ja, det är surt såklart. Det vill vi inte att man ska lyckas med, men det är den verkligheten vi lever i. Vi behöver hjälp av andra som har information, då vi sällan har det. Vi behöver få in tips och får vi information gör vi vad vi kan för att agera på det, säger Jenny Klevstig.

Finns det något du vill säga till dem som besöker svartklubbar?

– Det finns alltid risker när man inte följer reglerna. Man kan ställa sig frågan: "Vart går mina pengar? Vad finansierar jag med mitt besök?" Det finns inga ordningsvakter, inget skyddsnät och man är mer utelämnad än om man skulle gå på en vanlig klubb. Oftast finns det heller ingen brandsäkerhet i lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!