Oxenstiernas liv och tid i Jäders kyrkstallar

"Sörmlänning, statsarkitekt, europé". Nu öppnar Sveriges första utställning om Axel Oxenstierna i de gamla kyrkstallarna intill Jäders kyrka.

Foto:

Historia2019-06-17 08:05

Där församlingsbornas hästar en gång knaprade hö medan deras ägare fick sig ett Guds ord till livs om söndagarna - berättas nu historien om mannen som lade grunden till Myndighetssverige. Postverket, Vägverket, Fortifikationsverket, Länsstyrelserna, Riksarkivet - alla kan vi skylla eller möjligen tacka Axel Oxenstierna för. Det var ingen hejd på karlns struktureringslusta och efter sig lämnade han en rad institutioner som fortfarande utgör grundbultar i den svenska staten.

- Idag hade han säkert fått en ADHD-diagnos, säger Iha Frykman i föreningen Kunskapsturim Kafjärden som står bakom utställningen.

Med hjälp av Leader-pengar, bidrag från Sparbanksstiftelsen Rekarne, Eskilstuna kommun och massor av ideellt jobb har drömmen om att sätta Axel Oxenstiernas roll i Jäder på kartan gått i uppfyllelse.

De gamla kyrkstallarna har fått en glasveranda utmed hela fasaden och i sju olika rum får besökaren en inblick i livet för hög och låg i stormakttidens Sverige. Axel Oxenstierna administrerar vid sin skrivpulpet, allmogen spisar gröt och överheten hummer och i ett av rummen illustreras de näringar förutom jordbruket som höll landet på fötter. I rum nummer sju rasar slaget vid Lützen. Det var där i dimman som Gustav II Adolf mötte sitt öde sedan Oxenstierna tubbat honom att ge sig in i det 30-åriga kriget. För allt han företag sig blev inte lika långlivat som de statliga verken. Regalskeppet Wassa, som han så klart också låg bakom, gick i kvav redan under jungfrufärden på Stockholms ström.

Utställningen, som invigs på söndag av Sörmlands landshövding Liselott Hagberg, har öppet tisdag, torsdag, lördag, söndag till och med 16 augusti. Därefter torsdag, söndag, till och med 16 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!