Jill Johnson om vänskapen med låtskrivaren

Första mötet var nära att sluta i fiasko. I stället uppstod en djup vänskap och ett fruktbart samarbete mellan Johnson och Rose.

Jill Johnson tar med sig sin amerikanska vän och låtskrivarpartner Liz Rose på turné i Sverige. De ger konserter i både Eskilstuna och Nyköping.

Jill Johnson tar med sig sin amerikanska vän och låtskrivarpartner Liz Rose på turné i Sverige. De ger konserter i både Eskilstuna och Nyköping.

Foto: Anders Nilsson

Konsert2020-01-26 12:46

Jill Johnson behöver ingen närmare presentation i Sverige. Här är hon folkkär artist, låtskrivare och tv-personlighet, känd för sin passionerade kärlek till countrymusiken och dess huvudstad, Nashville i Tennessee.

Däremot är det färre svenskar som känner till hennes vän och låtskrivarpartner Liz Rose, amerikansk Grammybelönad låstskrivare, som bland annat har haft ett omfattande samarbete med Taylor Swift. 

När Jill Johnson träffade Liz Rose första gången år 2001 var hon själv en etablerad stjärna i Sverige. Liz Rose var en erfaren låtskrivare, men hade inte slagit igenom. Nu har de skrivit över 50 låtar tillsammans och varit goda vänner i snart två decennier. 

I februari ska de infria en gammal dröm. Att turnera tillsammans i Sverige. Turnén "Me and Ms Rose" gör två stopp i Sörmland. Den 9 februari i Culturum i Nyköping och den 23 februari i Lokomotivet i Eskilstuna.

– För mig är det en stor grej att hon kommer. Vi kommer att spela litegrann tillsammans och köra åt varandra, men jag bygger min del av konserten på min musik och mina berättelser. Liz kommer att spela sin musik. Vår konsert kommer också att bjuda på en hel del roliga anekdoter, berättar Jill Johnson.

Vänskapen mellan Jill Johnson och Liz Rose är på många sätt osannolik. Med nästan 20 år ålderskillnad, hela Atlanten emellan och personligheter som Jill Johnson beskriver som "natt och dag", kunde det ha stannat vid det där första mötet i det legendariska Music Row-dristiktet i Nashville. 

Jill Johnson hade bjudits till Nashville för att göra musik. Hon blev inbokad hos ett musikförlag som förmedlade kontakt med professionella låtskrivare att samarbeta med. Hon parades ihop med Liz Rose i ett rum. 

Jill Johnson berättar att hon var grön som låtskrivare och bara hade vaga idéer om vad hon ville göra. Eftersom ingen av dem spelade något instrument fanns inte mycket att jobba på. Deras första session var nära att bli den sista. Till slut frågade Liz Rose Jill Johnson om hon hade någon bra historia som de kunde bygga en låt på. 

Det hade Jill Johnson och de skapade låten "Breakfast in New York" tillsammans. 

– Vi skrev den med hjälp av våra röster och papper och penna, minns Jill Johnson som insåg att hon kunde lära sig mycktet av Liz Rose och bokade in ett nytt möte.

Då bestämde de att Jill Johnson kunde bo hemma hos Liz Rose i stället för på ett dyrt hotell under resten av vistelsen i Nashville. 

– Jag älskar ju att laga mat, så jag lagade mat, städade och fick henne att sitta ner och äta. Så grundades vår vänskap, berättar Jill Johnson. 

Genom åren har de delat erfarenheter av allt från barn som föds, barn som flyger ut, skilsmässor och nya kärlekar. Deras båda karriärer har också tagit nya riktningar. Jill Johnson har slagit igenom som programledare och kokboksförfattare. För Liz Rose förändrades livet när hon var med och kickade igång Taylor Swifts karriär. Det var hon som hjälpte världsstjärnan att skriva låtar som "You belong with me" och "Tears on my guitar", som ledde till ett av de största genombrotten hittills under 2000-talet. 

Jill Johnson minns när Taylor Swift som tonåring hängde i trädgården hemma hos Liz Rose. 

– Jag tyckte inte att hon sjöng så bra. Men Liz såg henne, skrattar Jill Johnson.

Under konserterna i Sverige kommer Liz Rose att sjunga några av Taylor Swift-låtarna, men även musik som hon selat in själv på albumet "Swimming alone". 

Liz Rose är låtskrivare åt bland andra Jill Johnson och Taylor Swift.
Liz Rose är låtskrivare åt bland andra Jill Johnson och Taylor Swift.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!