Charlotta Huldt är inte bara en profilerad operasångerska som älskar att låta rösten ljuda, till föreställningen av Glucks opera "Orfeus och Eurydike" som har premiär i Månssons trädgård i Strängnäs den 1 juli har hon även gjort kostymer och scendekor, hon regisserar, sjunger huvudrollen och har skrivit den svenska texten.
– Jag jobbar mycket, så enkelt är det bara, men jag har roligt samtidigt, säger Charlotta Huldt till tidningen.
Samma eftermiddag som vi pratar ska hon åka från Stockholm, där hon är bosatt, till Strängnäs för att möta hela ensemblen med körsångare, musiker och dansare. Tillsammans ska de beträda gröngräset i Månssons trädgård nedanför domkyrkan och sätta ihop föreställningen.
– Jag har haft Månssons trädgård i åtanke med den öppna himlen och fantastiska utemiljön som finns där.
Men opera utomhus, fungerar verkligen det?
– Ja, jag har sjungit där tidigare. Just i Månssons trädgård har du stenmuren bakom och sen har du träden, det är lite häftigt för muren och träden gör att det på något sätt förstärker sången. Så solisterna och kören kommer vara utan förstärkning, däremot mickar vi upp dragspelen lite grand. För just sångröster passar det väldigt bra, man kan höra det ända ner till Lektorsgatan. Sen har du Domkyrkan där bakom som förstärker det ut.
Ja, ni läste rätt. Dragspel. Ingen orkester, inga stråkar eller blåssektioner. Två dragspel är all musik, förutom kören Lövsångarna under ledning av Magnus Ädel och så de tre operasolisterna, Huldt, Hanna Fritzson och norska Solveig Bergersen.
– Det är så gudomligt vacker musik, säger Charlotta Huldt. Jag arbetar med två av Sveriges bästa ackordionister Leo Florin och Irina Serotyjuk, båda är prisbelönta dragspelare. Dom ääär orkestern. Du har stråk, blås och rytminstrument i ett. Det är helt otroligt vad de får fram för ljud.
– De har också ett väldigt eget ljud som förstärker den folkloristiska känslan. Folk kan knyta an till musiken, det är opera och folkmusik på samma gång.
Varför har du valt att sätta upp just "Orfeus och Eurydike" i Strängnäs?
– Därför att den har en historisk klang som stämmer överens med Strängnäs väldigt gamla historia med vatten, att man färdas över vatten, för det är själva temat i Orfeus, han färdas över floden Styx för att hämta hem sin älskade Eurydike från dödsriket.
"Orfeus och Eurydike" spelas i Månssons trädgård den 1-3 juli.