Dovt, rått och bränt är grundtonerna när de ställer ut på Passage vincafé i Eskilstuna med vernissage på fredag, den 3 december.
Den ene bor i Strängnäs, Gustav, den andra i Eskilstuna, Anna. Båda har gått på Eskilstuna folkhögskolas konstlinje. Men inte samtidigt. De kände inte varandra alls när en av Anna Lindströms klasskamrater berättade om en konstelev som ställt ut en grill på gården utanför folkhögskolan för att elda lite på sina verk.
– Det lät så spännande att jag tog kontakt med Gustav. Vi upptäckte snabbt att vi på många sätt jobbar likadant. Vi använder oss av material som inte är avsedda för konst, vi letar efter sånt som ger struktur och våra motiv är ofta hämtade från naturen. Dessutom gör vi båda semiabstrakta bilder, säger Anna Lindström.
Spackel, lera och limpistol är några av verktygen de använder sig av. Gustav Karlsdotter Denninger säger att det började som en brist på konstnärsmaterial.
– Jag gick ut i pappas verkstad och tog det som fanns.
Och grillen?
– Jag hade en när jag gick konstlinjen för att få till en bränd feeling på några av mina tavlor. Jag gillar det mörka, när det är för ljust blir det ofta tråkigt.
Klimatkrisen är ett tema som återkommer när Anna Lindström skapar.
–Dystra framtidsbilder utifrån vad vi människor gjort mot naturen och djuren.
Gustav Karlsdotter Denninger säger att han främst ägnar sig åt att undersöka olika material och hur de kan användas.
– Jag har varit väldigt politisk tidigare, men just nu intresserar jag mig för "materialitet". Hur det blir om man jobbar lager på lager, vad mönster betyder och hur något blir vackert.
När Anna och Gustav letade efter utställningslokal fastnade de omgående för de gråa väggarna i Passages korridorliknande lokal på Söder i Eskilstuna.
– Att det är så smalt gör dessutom att man kommer väldigt nära bilderna och ser dem på ett annat sätt än om vi ställt ut på ett större ställe.
Båda kombinerar konsten med lärarjobb. Gustav på Thomasgymnasiet dagtid och som konstpedagog kvällstid. Anna är förskollärare på 50 procent i Eskilstuna och satsar resten på konsten.
Angående sitt efternamn säger Gustav Karlsdotter Denninger:
– Det är min frus. Och en förutsättning för att hon skulle heta Denninger när vi gifte oss. Fråga förresten alla kvinnor som heter till exempel Eriksson hur de fått sina efternamn!
"Svärta" pågår till den 31 december.