Det är andra gången som Klimatsalongen arrangeras. I korthet går den ut på att konstnärerna donerar sina verk, helt eller delvis, och att de sedan auktioneras ut. Pengarna som kommer in efter budgivningen går till klimatarbete. I år är det Världsnaturfonden WWF Sverige som är mottagare. Det berättar projektledaren, Linda Engström.
Totalt 80 erkända och okända konstnärer och författare medverkar.
Ett 30-tal av dem visar sina verk på plats på Utställningstorget en trappa upp i Sörmlands Museum i Nyköping. Alla konstnärer som medverkar, och alla deras verk, kan man även se på Instagram @klimatsalong.
Utställningen visas från den 5 september till den 4 oktober och avslutas med en nätauktion på Instagram.
– Det ska vara högt i tak, alla får ansöka, med Liljevalchs vårsalong som förlaga, där en 12-årings uttryck kan stå sida vid sida med en etablerad konstnärs, säger Linda Engström.
– Förra året var ett test. Det var Moa Rudsäter här i Nyköping som kläckte idén och jag högg på den för att kombinera mitt konstintresse och klimatengagemang och binda ihop det. Men även om man bara är med i konstsvängen eller klimatsvängen ska man kunna mötas här, säger Linda Engström.
Testet föll väl ut. 60 konstnärer deltog och man samlade in 54 000 kronor som gick till Greenpeace.
I år har alltså Klimatsalongen vuxit, och sedan sist har man bildat Föreningen Klimatsalongens Vänner som står som huvudarrangör tillsammans med Sörmlands Museum.
En del av verken som visas har tydlig koppling till klimatet och miljöfrågor, i sin gestaltning eller i materialen som används. Men det har inte varit ett kriterium för att ansöka, berättar Linda Engström.
Klimatsalongen är inte bara en möjlighet för konstnärer att visa upp sig och bidra ekonomiskt till klimatarbete. Den erbjuder också publiken möjlighet att göra konstfynd och samtidigt göra en insats för klimatet.
– Vi har ju önskat att alla sätter ett lägre utropspris än ordinarie pris, säger Linda Engström.
Utropspriserna ligger mellan 300 kronor till 60 000 kronor.
– I den digitala utställningen finns det mer lättköpta verk.
I den fysiska utställningen i Nyköping medverkar etablerade konstnärer. Däribland Anna Ileby, Åsa Elmstam och Tove Gulliksson. Dessutom medverkar flera konstnärer från trakten, såsom Martin Emtenäs, Nyköping och Denise Ferreira, Gnesta.