Historien börjar i 1700-talets Frankrike där konstnären Jean-Baptiste Oudry var en av rokokons förgrundsfigurer. Han är bland annat känd för sina oljemålningar med jaktmotiv.
En kom i familjen Liljencrantz ägo och hängde på matsalsväggen i Clara Wallers (född Liljencrantz) barndomshem i Uppsala, där hon växte upp med tre bröder.
– Det var ett stort och närgånget ansiktsporträtt av ett lejon som gapade stort, och vi barn tyckte att det var en fantastisk tavla, minns Clara Waller, som själv är en omtyckt och namnkunnig sörmländsk konstnär med akvarellmåleri som specialitet.
I slutet av 1960-talet såldes huset.
– Målningarna skiftades ut på oss fyra barn och då fick min lillebror Fredrik lejonet.
– Han var en väldigt speciell person, en samlare och särling som hankade sig igenom livet på sitt arv, utan jobb och utan att någonsin bo ihop med någon.
Fredrik bodde i många år i en tvåa på Söder i Stockholm. Under en incident med ett gasolkök råkade han sätta eld på lägenheten och blev tvingad att flytta. Han vägrade. Vartefter flyttkarlarna bar ut saker ban han in dem igen. Clara Waller vet inte om det var då lejomålningen försvann, eller om det var när Fredrik plockade ut tavlan ur dess ram och lämnadet in duken på godsförvaringen på Stockholms central.
– Den var bara borta. Familjen sörjde. Alla älskade vi ju det här lejonet.
Fredrik flyttade till ett hus på familjens gods Fågelsta i Julita och åren gick. Han bodde på flera ställen på gården och de sista åren i ett hus i Valla. Hela tiden fortsatte han att samla, allt från tegelstenar och järnrör till dyrbara antikviteter och konst. Prylarna lagrades i bland annat i en ladugård i Julita.
2017 gick Fredrik bort, 74 år gammal.
Clara Waller blev den som fick rensa i hans samlararv. Då hittade hon ramen till lejontavlan.
Först lät hon ramen följa med alla de saker som skickades till ett auktionshus i Uppsala, men ångrade sig. Som tur var hittades ramen och nu har Clara Waller skapat sitt eget lejon att sätta i den.
Hon letade på nätet och hittade massor av målningar av Audry, bland annat "Lejonet och spindeln" som hon använde som förlaga.
– Så jag har gjort en "förfalskning" nu – i akryl.
Lejonet berättar på något sätt hennes brors historia.
– Det gör ju det, väldigt mycket faktiskt. Han var en riddare av den sorgliga skepnaden, säger Clara Waller.