I färgstark olja kommer hans inre karaktärer till liv

Från håll ser de nästan digitala ut. Eller möjligtvis skapade med någon sorts elektronisk neonstil. Men 32-årige Adam Ytterbergs konstverk är faktiskt målade i olja på duk. Tidningen träffar Strängnäskonstnären under en vernissage i huvudstaden för ett samtal om identitet, uppväxt och Kalle Anka.

Hur lång tid det tar att skapa ett verk? Det beror på. De allra största säger Adam Ytterberg kan ta flera månader.

Hur lång tid det tar att skapa ett verk? Det beror på. De allra största säger Adam Ytterberg kan ta flera månader.

Foto: Felix Olsson

Konst2024-01-14 09:00

Vissa av dem är enorma.

Andra ganska små.

Men samtliga av Adam Ytterbergs målningar i "Torun och farmor uppe vid Myhrbodarna" har samma oemotståndliga dragningskraft. Det går liksom inte att inte närma sig dem för att försöka förstå vad sjutton det är man beskådar.

I ett tiotal oljemålningar har Adam Ytterberg skapat en extremt färgstark, levande och inbjudande sagovärld. I den stora salen på CF Hill-galleriet i Stockholm har man tidigare visat konst av både Hilma af Klint, Anders Zorn och Andy Warhol.

undefined
Mycket av den konst som idag finns att beskåda har rötter i Adam Ytterbergs tid i Strängnäs.

Adam förklarar att hans målningar är sprungna ur sagor som han skrivit själv.

Under sin utbildning på Konstfack arbetade Adam mycket med just skrift, och ur texterna började olika karaktärer utkristallisera sig. Karaktärer som Torun och farmor, som ligger till grund för den färgstarka visuella värld som Adam nu visar upp.

Går det att sätta ord på varifrån och varför de här karaktärerna växte fram i dig?

– Jag behövde någon som kunde hjälpa mig i mitt behov att uttrycka mig. De här karaktärerna hjälper mig genom vissa av frågorna och funderingarna som jag jobbar med.

undefined
Det finns en hel värld, en sorts saga, i Adam Ytterbergs konst. Han berättar att målningarna faktiskt kom till som följd av den tryckta sagan om Torun och farmor.

Adam säger att det i hans målningar finns referenser till allt från personliga frågor om identitet och sexualitet till natur- och klimattematik och hur det är att växa upp. I centrum av en av de största målningarna, "Nordfruns sydsida", snurrar en enorm karusell – en referens till den tid då Adam jobbade på Gröna Lund för många år sedan.

– Att åka karusell kan vara både fantastiskt och jätteläskigt på samma gång. För mig är det lite som en spegling av min upplevelse att komma ut som homosexuell. Något som var fantastiskt spännande men också väldigt läskigt.

En annan återkommande karaktär i Adams målningar är en person som av allt att döma ser ut att vara Kalle Anka. Adam berättar att en av anledningarna att han dras så till de starka färgerna och karaktärerna förmodligen har att göra med hur han som barn fascinerades av just Kalle Anka och andra liknande serier. Han nämner även konstnären Jenny Nyström som stor inspirationskälla.

undefined
Hur lång tid det tar att skapa ett verk? Det beror på. De allra största säger Adam Ytterberg kan ta flera månader.

Adam Ytterberg växte upp i Strängnäs. Under gymnasiet pendlade han till S:t Eskils i Eskilstuna där han läste först bild och sedan musik. Hösten 2012 flyttade han till Stockholm för att börja plugga på Folkhögskola. 2015 kom han in på Konstfack, där han tagit både en kandidat- och en masterexamen. Till Strängnäs återvänder han fortfarande då och då – både pappa och ena systern är kvar – men sin vardag har han i Stockholm. I framtiden hoppas han på att få ställa ut mer konst och utveckla samarbetet med CF Hill-galleriet.

undefined
"Uppe vid Myhrbodarna", 2023, olja på duk. Av Strängnäskonstnären Adam Ytterberg.

Du delar med dig av väldigt personliga saker genom din konst och dina sagor. Hur är det att visa upp det för omvärlden?

– Det är lite svårt. Just för att det väcker mycket nyfikenhet hos tittaren. Och då känner jag ett ansvar att försöka förklara och berätta. Men det är också väldigt kul. För jag har också ett behov av att få berätta. Och jag känner en stor tacksamhet över att få göra det och över att folk vill lyssna och förstå.

"Torun och farmor uppe vid Myhrbodarna" går att se på CF Hill till och med den 9 februari 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!