11. "Älska mig", säsong 2, Viaplay. När Josephine Bornebuschs folkkära romantiska komediserie fick sin efterlängtade fortsättning i höstas blev den snabbt en snackis. Feelgood och igenkänning skapad med lätt och rätt handlag. Andra säsongen ska komma till SVT.
10. "My brilliant friend" säsong 2, HBO Nordic. Denna italienska tv-serie baserad på Elena Ferrantes bästsäljande romansvit "Min fantastiska väninna" blommar ut i andra säsongen. Här hyllas en nära men komplicerad vänskap mellan två flickor/kvinnorkvinnor som växter upp i ett fattigt kvarter i Neapel med allt vad det innebär av stöttning och konkurrens, förväntningar, patriarkala strukturer, korruption och klassresor.
9. "Brigderton", Netflix. Årets sista vecka klämde strömningstjänsten Netflix till med en riktigt underhållande och färgstark romantisk serie skapad av Shonda Rhimes, baserad på Julia Quinns romaner.
Handlingen i "Bridgerton" är i Jane Austens anda. Men här har man kryddat anrättningen med sex, feminism, spektakulära kostymer och modern popmusik. Riktigt smaskigt och kul.
8. "Perry Mason", HBO Nordic. Årets skitigaste tv-upplevelse måste vara denna spännande och dystra kriminalserie som utspelar sig i depressionens USA. Handlar om hur den ikoniska tv-serieadvokaten Perry Mason (Matthew Rhys) inledde sin karriär i rättssalen genom att lösa ett fall med ett kidnappat och mördat barn. Det blir många möten med korrupta snutar och kristna charlataner och djupdykningar i flaskan innan Perry Mason får styr på sig själv och sin karriär.
7. "Kärlek och anarki", Netflix. Den framgångsrika och avtrubbade effektiviseringskonsulten Sofie (Ida Engvoll) tar ett uppdrag hos ett anrikt bokförlag. Där möter hon den unga it-teknikern Max och inleder en galen och utmanande lek som leder till att hon omvärderar sitt på ytan perfekta liv. Här finns allt man kan önska av en romantisk komedi, från en kärleksfull drift med finkulturvärlden till den snyggast klädda huvudkaraktären.
6. "Kalifat", SVT. Katrineholmsfödda Wilhelm Behrman skapade SVT:s mest gastkramande serie 2020. "Kalifat" handlar om islamistisk radikalisering och följer ett gäng unga svenskar som antingen tagit sig till Syrien för att kriga för IS eller blivit kvar hemma i Sverige där de manipuleras till att utföra terrordåd. En ensam polis (Aliette Opheim) kämpar mot klockan för att dels stoppa terrorplanerna och samtidigt försöka få hem en ung kvinna och hennes bebis från ett IS-läger.
5. "Jakten på en mördare", SVT. Långsam, deprimerande och alldeles lysande är Mikael Marcimains dramaserie baserad på en av de mest omfattande polisutredningarna i svensk kriminalhistoria, den om mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989. Här får vi följa det polisernas arbete och några tragiska och gravt perverterade skurkar de möter på vägen mot lösningen. Frånvaron av superkända skådespelare skapar autenticitet i denna skildring av svenskt 1990-tal.
4. "Mrs America", HBO Nordic. En av årets roligaste och mest angelägna tv-serier handlar om Equal rights amendment, ERA, och som skulle ge alla invånare i USA samma rättigheter oavsett kön. I början på 1970-talet godkändes det i kongressen. Då trädde den konservativa aktivisten Phyllis Schlafly (Cate Blanchett) in på banan med en armé av hemmafruar och började slåss mot ERA. Vi får även mustiga porträtt av några framstående feminister.
3. "Björnstad", HBO Nordic. Handlar om vad som händer i en liten by när bygdens internationella hockeystjärna Peter (spelas av Nyköpingsbon Ulf Stenberg) kommer hem för att träna det lokala hockeylaget. En fruktansvärd händelse som inbegriper hans egen dotter och lagets målkung ställer tunga frågor om sunkiga könsroller och lokalpatriotism. Jobbigt bra.
2. "I know this much is true", HBO Nordic. Deppig men också hoppingivande är detta drama med Mark Ruffalo i dubbel huvudroll som tvillingbröderna Dominick och Thomas som inte har det lätt. Otroligt stark historia som berättas med finstämd värme. Bygger på en roman av Wally Lamb.
1. "The Queens gambit", Netflix. Om någon serie har haft förmågan att skapa en lägereld i år så måste det väl vara "The Queens gambit" om flickan Beth som växer upp på ett barnhem där hon utvecklar inte bara ett livslångt beroende av lugnande medicin utan även sin otroliga talang för spelet schack. Skådespelaren Anya Taylor-Joy klev rakt igenom rutan i rollen som Beth. Även inbitna schacknördar hyllar serien, som skapat köer med folk som vill lära sig.