En serie att se med sina mellanstora barn

Någonstans på barnens väg mot tonåren upphör de mysiga stunderna i tv-soffan. Nu finns serien som kan funka som bromsmedicin.

Dafne Keen spelar den modiga flickan Lyra i tv-serien "His dark materials" som är baserad på Philip Pullmans roman "Guldkompassen".

Dafne Keen spelar den modiga flickan Lyra i tv-serien "His dark materials" som är baserad på Philip Pullmans roman "Guldkompassen".

Foto: HBO Nordic

Krönika2019-11-25 18:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mina egna barn har gått in i ung vuxen-stadiet och om vi numera till äventyrs tittar på samma tv-serier sker det troligen på varsitt håll på varsin skärm.

Men om jag tillåter mig nostalgiskt tillbakablickande på sönernas uppväxt uppehåller jag mig gärna vid alla timmar vi tillbringade med högläsning eller såg tv-serier och filmer tillsammans, till exempel "Sagan om ringen", tv-serien "Merlin", eposet om Harry Potter, dystopin "Hunger Games" och Philip Pullmans fantasyberättelse "Guldkompassen". 

Just "Guldkompassen" minns jag som en stark, komplicerad och skrämmande historia där människor i en parallell värld har djur som ständiga följeslagare - daimons - som speglar deras själ men också fungerar som en sorts överjag. Själva berättelsen om den modiga flickan Lyra är spännande och otäck. Den handlar bland annat om stulna barn och en mor som utsätter sin dotter för ofattbara svek och övergrepp. 

2007 kom filmen "Guldkompassen" med Nicole Kidman i en av rollerna. Den lyckades inte riktigt engagera mig och kidsen. Nu har boken filmatiserats på nytt. Den här gången som en påkostad tv-serie, "His dark materials", producerad av BBC för HBO.

Och jäklar så bra berättelsen fungerar i tv-serieformatet. Det som kan vara lite svårt att förstå med Lyras värld får ta den tid som behövs för att etablera. Varenda liten filmsekvens är smärtsamt vacker, och skådespelarna, särskilt barnen, går rakt igenom rutan.

Lyras universum liknar vårt på många sätt. Platsen är England och tiden någonstans mellan världskrigen. Estetiken är en blandning mellan art deco och steam punk. Folk färdas i luftskepp och i båtar, och lever i något som bäst beskrivs som en diktatur som styrs av "magistratet". Det finns också människor som kan gå till och från vår värld och tid. 

Lyra är föräldralös och uppväxt i Oxford, ett lärosäte som fram tills nu varit en intellektuell fristad. Men efter det att Lyras farbor, Lord Asriel, gör ett besök från sina expeditioner till Nordpolen och ett antal barn försvinner, rubbas allt. Lyras bästa vän blir kidnappad och för kunna hitta honom lämnar Lyra Oxford och blir assistent åt den vackra och mäktiga Mrs Coulter i London. Med sig från Oxford får hon en förbjuden tingest, en guldkompass, som kan visa sanningen. 

Så rullar den gripande och sjukt spännande historien igång, och det enda jag saknar är en unge i mellanåldern att titta tillsammans med. 

En del av berättelsen i "His dark materials" utspelar sig i Nordpolen där det bland annat finns pansarbjörnar.
En del av berättelsen i "His dark materials" utspelar sig i Nordpolen där det bland annat finns pansarbjörnar.