När man tittar tillbaka till början av 2020 är det slående hur många riktigt stora publika evenemang som erbjöds i framförallt Eskilstuna. Det var musikalen Robin Hood, kulturkonventet Folk och Kultur och Melodifestivalens deltävling Andra chansen i Stiga Sports Arena och stora akter som Takida och Jill Johnson & Liz Rose i Lokomotivet.
Nu, mindre än ett år senare, är det knappt man kommer ihåg hur är att gå på ett arrangemang med storpublik. Spänningen i salongen innan showen drar igång, känslan av gemenskap, delad glädje och ljudet av applåder.
Men under årets första dagar var det alltså business as usual. Ingen kunde föreställa sig vad informationen som WHO fick på nyårsafton 2019 om att en ny typ av lunginflammation dykt upp i den kinesiska staden Wuhan, skulle komma att innebära.
Lyckligt ovetande gick Eskilstuna- och Strängnäsborna på lokalrevy.
"Briljant och elegant" skrev Eskilstuna-Kurirens Eva Axelsson om Eskilstunarevyns show som hade premiär på nyårsafton. "Revy 2020" blev publiksuccé och flera extraföreställningar fick sättas in.
Också Strängnäsrevyn lyckades få både kritiker och publik att jubla. "Årets Strängnäsrevy är flera snäpp vassare, roligare och allvarligare än tidigare år", tyckte vår recensent Per Hellgren. Publiken hängde på och fyllde Thomas arena.
Folk och Kultur arrangerades för tredje året i rad i Eskilstuna första veckan i februari. I år var konventet större än någonsin, och invigdes av kronprinsessan Victoria. Allmänheten hittade också till Folk och Kultur och när Eskilstuna symfoniorkester i samarbete med flera körer, dirigenten Staffan Sjösvärd och sångaren Magnus Bäcklund, bjöd på showen "Queen in concert" var det knökfullt i Stiga Sports Arena.
Den 27 februari landade Melodifestivalen i Eskilstuna för första gången. Deltävlingen Andra Chansen skulle avgöras och därtill skulle Mellons eget Hall of Fame firas med ett makalöst artistuppbåd. Svenska schlagerstjärnor som Tomas Ledin, Björn Skifs, Måns Zelmerlöw och Lill Lindfors och även Eskilstunas egna veteraner i sammanhanget, Towa Carson och Christer Lindarw, satte guldkant på arrangemanget.
Att coronaviruset börjat få allt större spridning i samhället tog sig mest uttryck i form av flaskor med handsprit här och där, festen rullade obekymrat på. Sett i backspegeln var det kanske inte så smart, men man kan inte säga annat än att Melodifestivalens besök i Eskilstuna blev en total succé på alla fronter.
Ett par veckor senare utfärdade regeringen den första restriktionen avseende allmänna sammankomster. Ett publiktak på 500 person infördes och snart sänktes det till 50 personer.
En lång räcka evenemang flyttades fram och ställdes in. Det bidde ingenting av Fredrik Lindströms utsålda shower i Lokomotivet, ingen kväll med Petter eller humorshow med Petrina Solange. Dessutom utgick sommarens stora evenemang, som Picnic i parken, Eskilstuna stadsfestival, Lars Winnerbäcks och Diggiloo-turnéns konserter i Sundbyholms slottspark, ur programmet.
I stället började artister och teatermakare göra föreställningar som streamades till publiken. I april livesände tidningen föreställningen "#fuckcorona" med Eskilstunas artistelit från Pingvinen i Parken Zoo och senare skapades serien "Coronakampen" med stöd Sparbanken Rekarne.
Framåt sommaren hittade kulturutövarna och arrangörerna också sätt att möta publiken i fysisk form. Snart började coronasäkra konserter, utställningar och teaterföreställningar arrangeras. Bland annat bjöd ett Teaterföreningen Sigurd på ett maffigt historiespel och i trädgården till Mary´s café blev det till slut en hel konsertserie.
Det fortsatte även under hösten. Små, intima föreställningar med max 50 personer i publiken blev kanske ingen lysande affär för arrangörerna, men höll hjulen igång och erbjöd publiken fantastisk kultur och underhållning. Som till exempel när sångaren Magnus Carlson gästade Biografbaren med en gyllene hatt fylld med handsprit och lappar med låttitlar som vandrade runt bland de närvarande, som på så sätt slumpmässigt valde ut vad som skulle framföras.
Men just som kulturlivet hittat formen tog smittan fart igen och den 24 november tog regeringen beslut om att sänka gränsen för allmänna sammankonster till åtta personer.
Året slutade med att publiken fick krypa tillbaka till tv-sofforna överleva både advent och Lucia utan levande julmusik och teater.