Guldfeber och mystik för sömnlösa sommarnätter

Miniserien "The Luminaries" är mörk och vacker och skapar en nästan febrig känsla och längtan till nästa avsnitt.

I "The Luminaires" spelar superstjärnan Eva Green rollen som Lydia Wells - en astrolog och saloon-ägare med tveksam moral och dunkel agenda.

I "The Luminaires" spelar superstjärnan Eva Green rollen som Lydia Wells - en astrolog och saloon-ägare med tveksam moral och dunkel agenda.

Foto: Kirsty Griffin

Krönika2020-06-29 20:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarliv och tv-serier är inte en självklar combo. Till att börja med vill man oftast göra andra saker än att glo på tv. Som att umgås med vänner och familj, ge sig ut på hajk i skogen eller ro ut i en eka med metspöet riggat med flöte och mask.

Ljusa, varma sommarkvällar erbjuder helt enkelt på både tid och möjlighet till aktiviteter som man inte kan ägna sig åt resten av året. Så varför "slösa" bort de dyra timmarna vid tv:n? 

Tja. Under semesterveckor med envist regn eller varma nätter då hettan gör det svårt att sova är i alla fall jag tacksam över strömningstjänsternas utbud av påkostade dramaserier. 

Förra sommaren var det suggestiva och subtilt otäcka "Sharp objects" (HBO Nordic), baserad på Gillian Flynns roman och med Amy Adams i huvudrollen som blev ett måste. Den här sommaren ser det ut att bli "The Luminaries" som kopplar greppet om mig.

Serien är baserad på den uppmärksammade och prisade romanen "The Luminaries" av Eleanor Catton, som även skrivit manus när berättelsen har adapterats för tv. Då har hon tagit ett radikalt grepp på sin berättelse om ödesbestämd kärlek, drömmar, svek och död under guldruschen i Nya Zeeland under 1860-talet och skildrat den ur ett nytt perspektiv - kvinnornas. 

Serien börjar med att huvudpersonen Anna Wetherell (Eve Hewson), en ung kvinna som rest ensam från de brittiska öarna för att starta ett nytt liv, anländer med båt till hamnstaden Dunedin i sydöstra Nya Zeeland. Sista dagen ombord möter hon Emery Staines, en ung lycksökare. De känner båda att deras möte är betydelsefullt och bestämmer sig för att träffas igen. 

Väl i land möter Anna den tjusiga och vänliga Mrs Lydia Wells (Eva Green), en astrolog och entreprenör som driver en saloon och ställer människors horoskop. Fru Wells visar sig ganska omgående ha dunkla avsikter. Bland annat hindrar hon Anna från att träffa Emery. 

Nio månader senare möter vi Anna igen. Drogad av opium och prostituerad häktas hon misstänkt för mord. Sedan berättas historien genom hopp fram och tillbaka på tidsaxeln. Det gäller att hänga med i turerna och bara låta sig sugas in i den nerviga stämningen, mystiken, guldfebern och de mörka miljöerna med spektakulära kläder, inredningar, glänsande guld och snillrika apparater som lyckohjul och planetarium.

"The Luminaries" första säsong har totalt sex avsnitt. Tre av dem ligger uppe på HBO Nordic, ett nytt avsnitt släpps varje måndag.

Att se "The Luminaires" som utspelar sig på Nya Zeelan för drygt 150 år sedan är en skönhetsupplevelse. Foto, ljussättning och scenografi är beroendeframkallande.
Att se "The Luminaires" som utspelar sig på Nya Zeelan för drygt 150 år sedan är en skönhetsupplevelse. Foto, ljussättning och scenografi är beroendeframkallande.