Här är årets mest beroendeframkallande tv-serier

Vår tv-seriekrönikör Catarina Nitz listar de tio mest beroendeframkallande serierna från året som gått.

Margaret Qualley spelar huvudrollen som Alex i den omtyckta miniserien "Maid" som handlar om en ung, fattig mamms kamp för att överleva och skapa ett tryggt liv för sin dotter. Serien bygger på en bästsäljande roman av Stephanie Lan.

Margaret Qualley spelar huvudrollen som Alex i den omtyckta miniserien "Maid" som handlar om en ung, fattig mamms kamp för att överleva och skapa ett tryggt liv för sin dotter. Serien bygger på en bästsäljande roman av Stephanie Lan.

Foto: Netflix

Krönika2021-12-28 20:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2021 kommer knappast att gå till historien som ett gyllene år för tv-seriekonsten, trots att utbudet och strömningsplattformarna fortsatte att växa. Men visst har det släppts flera riktigt bra serier i år. 

1. "Mare of Easttown", HBO. 

undefined
Kate Winslet är otroligt bra i tv-serien "Mare of Easttown", tycker vår tv-seriekrönikör.

Kate Winslet är fullkomligt lysande som den medelålders kriminalkommissarien Mare i en amerikansk småstad där alla känner alla. En tonårsmamma hittas mördad och Mare ska lösa brottet tillsammans med en ny, ung manlig kollega. Samtidigt kämpar hon med sorgen efter sin vuxna son som begått självmord, tar hand om sitt barnbarn, dejtar en avdankad författare, står ut med sin mamma och försummar sin egen tonårsdotter. Det här är en rik, gripande och sjukt spännande tv-serie, med oväntade vändningar, tragik och varm humor, som dessvärre fått mer uppmärksamhet för att Hollywoodstjärnan Kate Winslet vägrat retuschera sina rynkor och visat valkar på magen i bild än för att den är så bra.

2. "Tunna blå linjen", SVT

undefined
I SVT.s "Tunna blå linjen" spelar Gizem Erdogan polisen Leah som älskar sitt jobb men ifrågasätter både arbetsmetoder och värderingar inom kåren.

En dramaserie där tittaren får följa en grupp poliser i yttre tjänst i Malmö genom yrkesmässiga och privata vedermödor och glädjeämnen, lät i mina öron som en rätt trist historia. Jag kunde inte ha haft mer fel. "Tunna blå linjen" bjöd på en av årets starkaste tv-upplevelser med sin härliga mix av socialrealism, spänning, romantik, humor och värme. 

3. "Den osannolika mördaren", Netflix

undefined
Robert Gustafsson och Eva Melander som paret Stig och Margareta Engström i "Den osannolika mördaren" på Netflix.

Det olösta mordet på Olof Palme genererade ännu en tv-serie – den femtioelfte i ordningen. Denna gång med manus av Katrineholmssonen Wilhelm Behrman ("Kalifat" och "Innan vi dör") och med Robert Gustafsson i huvudrollen som den av Palmeutredningen utpekade Skandiamannen, Stig Engström. Serien är oavbrutet engagerande och lustfylld resa tillbaka till 80-talet och bjuder på en riktig skådespelarfest med bland andra Eva Melander, Mikael Persbrandt och Joel Spira. 

4. "Maid", Netflix

undefined
Margaret Qualley spelar huvudrollen som Alex i den omtyckta miniserien "Maid" som handlar om en ung, fattig mamms kamp för att överleva och skapa ett tryggt liv för sin dotter. Serien bygger på en bästsäljande roman av Stephanie Lan.

Den unga amerikanska Alex lever i en destruktiv relation. Hon flyr med sin dotter från husvagnen mitt i natten. Det visar sig att problemen bara har börjat. Något socialt skyddsnät att tala om finns inte och hennes egna föräldrar har inte resurser att stötta henne på något plan. Alex tar jobb som städerska hos en cynisk arbetsgivare som ger henne sämsta tänkbara villkor. Mellan städuppdragen får hon utöver dottern också ta hand om sin mamma och expojkvän. Gastkramande och samtidigt varm serie som berör.

5. "Sjukt", SVT Play

Årets smartaste och skönaste romantiska komedi handlar om livmoderhalscancer och att som ung vuxen tvingas flytta hem och börja om på nytt. Carla Sehn spelar huvudrollen i denna förbisedda pärla.  

6. "Vigil – död man ombord", SVT

undefined
Suranne Jones spelar huvudrollen som mordutredare i den klaustrofobiska, brittiska thrillern "Vigil - död man ombord" som visades i SVT och SVT Play.

Titeln på denna brittiska krimserie som utspelar sig på en ubåt är inte särskilt upphetsande. Men eftersom Suranne Jones och Rose Leslie spelar huvudrollerna ville jag ändå ge den en chans. "Vigil – död man ombord" är klart en av årets mest spännande serier, där svårigheter att kommunicera, kamp mot klockan, klaustrofobiska miljöer och oväntade vändningar fick mig att sträcktitta en hel natt.

7. "Exit" – säsong 2, SVT

undefined
De fyra vännerna Henrik, Jeppe, Adam och William samlade i en scen ur första säsongen av den norska serien "Exit".

Fyra stenrika norska aktieklippare med en moral i botten och stort sug efter alkohol och kokain fortsätter att fascinera. Säsong 2 inleds med en troféjakt i Afrika och fortsätter med systematiserad insiderhandel. När man inte trodde att kvartetten kan bete sig vidrigare går de bara över nästa gräns. 

8. "Vi barn på Bahnhof zoo", Viaplay

undefined
I "Vi barn på Bahnhof Zoo" möter vi sex tonåringar med såriga relationer till sina föräldrar som hittar varandra i sitt utforskande av vuxenvärlden. Deras tillvaro pendlar mellan uppsluppet festande och sjaskigt missbrukarliv.

Ny tolkning av den tyska författaren Christiane F:s självbiografiska roman "Vi barn på Bahnhof Zoo" från 1970-talet, som speglar ett gäng ungdomar i centrala Berlin som dras djupare och djupare ner i heroinmissbruk och föräldrar som kämpar för eller sviker sina barn. Starkt och tragiskt utan att bli grått och hopplöst. 

9. "Kastanjemannen", Netflix

undefined
Små gubbar tillverkade av kastanjer spelar en viktig roll i den danska Netflix-thrillern "Kastanjemannen".

Dansk thrillerserie som är så skickligt ihopkokad att den balanserar på gränsen till att bli parodisk. Här finns allt – en kommissarie besatt av sitt jobb, som får en ny tafflig partner och en seriemördare som lämnar en signatur och alltid tycks ligga steget före. 

10. "Cobra Kai" – säsong 3, Netflix

undefined
I "Cobra Kai" spelas de vuxna huvudkaraktärerna av samma skådespelare som i filmen "The Karate kid". Här är William Zabka som Johnny, Martin Klove som sensei Kreese och Ralph Macchio som Daniel.

För den som är lite barnslig, älskar de gamla "Karate kid"-filmerna från 80-tale, eller bara letar efter något att titta på tillsammans med sina yngre tonårsbarn är "Cobra Kai" ett måste. Serien, som är ett nutida nedslag i "Karate kid"-universumet med samma gamla skådespelare, är sjukt underhållande, charmigt och skapad med glimten i ögat.