Så får du din bokcirkel att hålla livet ut

Var och varannan människa är i dag med i en bokcirkel. Men vad är det egentligen som lockar med att läsa en bok tillsammans? Och hur får man sin cirkel livskraftig?

En bokcirkel är inte detsamma som ett kompisgäng. Visst måste prat om annat än litteratur få plats, men har man för mycket att avhandla kommer man aldrig fram till boken. Bygg gruppen utifrån devisen "alla känner någon, men ingen känner alla".

En bokcirkel är inte detsamma som ett kompisgäng. Visst måste prat om annat än litteratur få plats, men har man för mycket att avhandla kommer man aldrig fram till boken. Bygg gruppen utifrån devisen "alla känner någon, men ingen känner alla".

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2022-09-01 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En vän som flyttade till en ny stad nojade över att hon inte hittade en bokcirkel. Att starta en egen utan att känna någon kändes alltför påfluget, som att fråga chans på främlingar. Hon blev utan tills hon flyttade vidare.

Kanske är bokcirklarna det närmaste vi kommer politiska möten i dag, utanför partipolitiken. Visst handlar det om litteratur och gemenskap, men boken fungerar också som ingång i något större än diskussioner om stilfigurer och dramaturgi. Samtal om liv och död, samhälle och politik, etik och moral.

När jag var föräldraledig första gången kände jag mig ganska snabbt utled på diskussioner om blöjor och puré. Tillsammans med en kompis i samma situation startade jag därför en bokcirkel. Vi letade upp folk som hade bebisar i ungefär samma ålder som våra. På så sätt skulle alla ha förståelse för bebisgnäll, nödvändiga avbrott och smått spretiga samtal. Det blev en oväntat bra grupp som i år har setts i 20 år.

Det finns säkert många skäl till att vi har fortsatt långt förbi föräldraledigheten. Men här är sju tips som kan ligga bakom att vi fortfarande ses:

  1. En bokcirkel är inte detsamma som ett kompisgäng. Visst måste prat om annat än litteratur få plats, men har man för mycket att avhandla kommer man aldrig fram till boken. Bygg gruppen utifrån devisen "alla känner någon, men ingen känner alla".
  2. Låt cirkeln utvecklas och förändras. Om någon flyttar från stan – bjud in en ny person; om någon har svårt att hinna med – låt hen kliva av eller ta en paus. Har man byggt gruppen enligt det första tipset är detta lättare, gruppen faller inte med avhopp och cirkeln utvecklas med nya medlemmar.
  3. Tillåt variation. Man måste inte läsa den mest omtalade eller uppskrivna boken för tillfället. Växla i stället friskt mellan romaner, biografier, deckare, novellsamlingar, klassiker – det som känns intressant för stunden. Bästa sättet att åstadkomma variation är att turas om att välja bok. Ibland kan alla läsa valfri bok och presentera för varandra. Eller en personlig favorit; valfri titel av samma författare. Det ger möjlighet att diskutera författarskapet på ett annat sätt än vad en bok gör.
  4. De bästa böckerna är de som blir lästa. Så förutom variation, se till att boken finns att få tag i och ge tillräckligt med tid att hinna läsa klart. Vill man absolut läsa tegelstenen på 950 sidor så gör det över sommaren.
  5. Krav och måsten bidrar sällan till bra diskussioner. Även om läsningen är central ska man inte behöva sjukanmäla sig av rädsla för att ses som ointresserad eller långsam om man inte har läst ut boken. Även en som läst halva boken kan bidra, om inte annat med frågor och aktiv lyssning. Men en rafflande vändning eller upplösning måste man prata om, så spoilers får man finna sig i.
  6. Glöm inte den trevliga inramningen. Fika eller middag, vardag eller helg, hemma, på lokal eller promenad. Välj det som passar flest och som passar livspusslet, plånboken eller säsongen. Och trivs ni extra bra ihop, låt cirkeln växa till något mer. Gå på författarsamtal, se filmen baserad på boken ni har läst, eller gör en litteraturresa tillsammans.
  7. Sist men inte minst: Släng alla föreställningar om vad en bokcirkel är överbord. Det behöver inte vara svårt och det finns inga rätt eller fel. Vilka böcker som ger de livligaste, intressantaste eller mest engagerade diskussionerna är omöjligt att veta på förhand.