Den utspelar sig på romartiden och är ett sammelsurium av scener ur något Asterix-album och den ikoniska tv-serien "Jag, Claudius" som visades SVT på 1970-talet:
En kejsare ligger på golvet och äter pastejer fyllda med lärktungor, samtidigt som han ser på hur gladiatorer lemlästar och kanske dödar varandra – typ.
Den långsiktiga följden av sådana excesser sägs ibland vara det som ledde tillromarrikets fall.
Det är ju najs att tänka sig att det totala moraliska förfallet för en civilisation ligger 2000 år bakåt i tiden och inbilla sig att mänskligheten har rest sig och utvecklats sedan dess. Men ingen behöver väl rannsaka sig själv eller vår tid särskilt länge för att inse när att vi är minst lika goda kålsupare i dag.
Även om ingen äter pastejer fyllda med lärktungor är det en bra metafor för mänsklighetens extrema rovdrift på naturen och osunda konsumtion.
Gladiatorspelen har sin nutida motsvarighet i reality-tv, poddar och sociala medier. Kombattanterna ska inte misshandla varandra fysiskt. I stället förväntas de hamna i känslomässiga konflikter, vända ut och in på sig själva och konfrontera sina närmaste om upplevda oförrätter.
Åskådarna – alltså många av oss – vill ha äkta vara, helst i realtid. Samtidens mediekonsumenter är dessutom så avtrubbade av att befinna sig i ett konstant mediebrus att det ständigt krävs mer för att vi ska reagera. Vi vill ha starkare känslor, mer drama, större konflikter.
Bara de senaste veckorna har vi kunnat följa den hjärtskärande rättegången mellan exmakarna Johnny Depp och Amber Heard. Anklagelser och intima detaljer ur parets uppenbarligen helt flippade liv kablas oredigerat ut i direktsändning.
Hemma i Sverige har vi en pågående debatt på rikspressens kultursidor som handlar om att ångra sina barn, sedan en kvinna erkänt det ofattbara i en öppenhjärtig intervju i "Malou efter tio" och i SVT, på bästa sändningstid, rullar realitysåpan "Gift vid första ögonkastet" vars deltagares kärleksvåndor nagelfars och diskuteras ingående överaIlt. Dagens Nyheter läser jag ett reportage om den framgångsrika poddprofilen Fredrik Söderholm, som har gjort så kallat content av kollegers sammanbrott, sin egen uppgörelse med modern och sitt drogmissbruk.
Vi lyssnar, läser och ser och trubbas av ännu mer.
Existerar det längre någon gräns mellan det offentliga och det privata? Om inte – vad gör det med oss och våra relationer?